Fegyelmezettek voltak a budapestiek a kötelező maszkviselés első napján

Fegyelmezettek voltak a budapestiek a kötelező maszkviselés első napján

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budapest utcáin kevesen viselnek maszkot, de az üzletekre és a tömegközlekedésre vonatkozó, hétfőtől érvényes kötelező maszkviselést igen nagy többségben betartják a vásárlók és az utasok, legalábbis ezt a tapasztalatot gyűjtöttük hétfő délután, egy rövid belvárosi körúton, a Nyugati pályaudvar környékén 12 és 15 óra között.

A maszkviselési kötelezettség csak a tömegközlekedésre és az üzletekre és még néhány helyszínre érvényes, így ezeket a területeket elhagyva mindenki megkönnyebbülten megszabadulhat a maszktól, és ezt a legtöbben meg is teszik: az utcán kevesen hordanak maszkot.

A maszkviselés hétfőtől a BKV járművein, a megállókban, peronokon, taxiban, piacon, vásáron, bevásárlóközpontban, szolgáltatók és kereskedők üzlethelyiségeiben kötelező minden hat évnél idősebbnek.

Ugyanez a szabályozás lépett életbe hétfőn Németországban is. Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban pedig már régebb óta érvényes.

Budapesten legtöbben láthatóan saját, vagy mások által házilag készített maszkokat viselnek. Ennél professzionálisabb arcvédőt, ami nem csak annak az esélyét csökkenti, hogy a viselője megfertőzzön másokat, hanem a megfertőződés ellen is védelmet nyújthat, kevesen hordanak. Még mindig nagyon sok emberen látni az egyszer használatos sebészi maszkokat is. Bár az arcot eltakaró bármilyen textília megfelel a szabályozásnak, sálakkal csak kevesen takarják az arcukat.

Az üzletekben és a közlekedési eszközökön betartják a hétfőn életbe lépett kötelező maszkviselést. Egy utast láttunk maszk nélkül a villamoson, ő békésen bámult kifelé az ablakon, láthatóan senki nem szólt rá - ellenőr nem volt a kocsiban - az utasok döntő többsége viszont már a megállóban is maszkban van.

Az üzletekben többnyire a biztonsági őrök a maszkfelelősök, akik a mostani forgalom mellett láthatóan jól el tudják látni ezt a feladatot, főleg, hogy a többség eleve maszkban megy be az üzletekbe. Egy Szent István körúti drogériába megpróbáltunk maszk nélkül beóvakodni, de a bejáratnál rögtön lekapcsolt a vagyonőr.

A Nyugati téri Westend bevásárlóközpont látogatóinak nagy részén is volt maszk, az üzletekben mindenki hordta, a pláza területén viszont már lazább volt a fegyelem, időről-időre előfordult egy-egy maszk nélkül közlekedő ember. A plázában az üzletek szinte kivétel nélkül zárva vannak, így a forgalom sem túl nagy - nem volt nehéz betartani azt a szabályt sem, hogy a néhány nyitva tartó üzlet és szolgáltató előtt egymástól tisztes távolságban álljanak sorba a vásárlók, ami nagyobb forgalom esetén valószínűleg jóval nehezebb lesz.

A legnagyobb népsűrűséget a környéken a Nyugati pályaudvar csarnokában lehetett tapasztalni hétfőn, mégis ott viseltek a legkevesebben maszkot, igaz, ott nem is kötelező.