Idea Intézet: Fej-fej mellett a Fidesz és az ellenzék

Idea Intézet: Fej-fej mellett a Fidesz és az ellenzék

Forrás: IDEA Intézet

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Idea Intézet 2021. november 29. és december 13. között készített adatfelvétele azt jelzi, hogy az év utolsó időszaka nem változtatta meg drasztikusan a választói preferenciákat. Az előválasztás utáni időszakban az egységes ellenzék kissé elcsendesedett, így érdemben nem javultak a pozíciói. Fideszes áttörésről azonban nem beszélhetünk.

A teljes népesség vonatkozásában az ellenzéki pártok közös és a Fidesz−KDNP listája azonos támogatottsággal rendelkezik, míg a biztos szavazó pártot választók körében a kormányzópárt listája 1 százalékos többlettel rendelkezik.

 

November végén, december elején a Fidesz kissé erősítette pozícióját

Az IDEA Intézet reprezentatív mérése szerint 2021. november végén, december elején a hat együttműködő ellenzéki párt közös listája a teljes, választókorú népességen belül a Fidesz−KDNP-vel azonos támogatottsággal rendelkezik. Az ellenzék és a kormánypárt is egyaránt 38-38 százalékon áll. Az elmúlt hónaphoz képest a Fidesz esetében semmilyen mozgás nem történt, míg az ellenzék esetében 1 százalékponttal csökkent a támogatottság.

A választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók rétegében ugyanakkor történt némi elmozdulás. Míg az előző mérés esetében a Fidesz–KDNP 3 százalékponttal vezetett, ez december elején újra 1 százalékpontra csökkent. Ez az eredmény úgy következett be, hogy a Fidesz-lista támogatottsága 1 százalékponttal csökkent, miközben az ellenzéki listáé 1 százalékponttal növekedett. Az előválasztást követően a Fidesz-KNDP újra átvette a napirendformálás irányítását, az ellenzék passzívabbá vált, de a Fidesz érdemi támogatottság emelkedése nem következett be.

A hazai politikai térben óriási szerepe van a politikai vezetőknek. Ebben a konstellációban, a teljes népességen belül a Márki-Zay vezette ellenzéki közös lista vezet 1 százalékponttal úgy, hogy csökken az ismeretlen preferenciájúak aránya, míg a biztos szavazó pártot választóknál az Orbán vezette kormánypárti listának van 2 százalékpontos előnye.

A választáson biztosan résztvevő preferenciával rendelkezők körében a parlamenten kívüli kisebb pártok együttes támogatottsága 7 százalék, úgy, hogy a Mi Hazánk Mozgalom 1 százalékponttal növekedett.

 

Kis lépésekben növekvő Fidesz

A Fidesz–KDNP választottsága az előző hónaphoz képest 1 százalékponttal nőtt, így jelenleg 35 százalékos. Ez a 2021-es év legmagasabb támogatottságát jelenti a kormányzópártnak.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik és az MSZP támogatottsága is 1–1 százalékponttal csökkent (8%, illetve 3%), a többi párté viszont változatlan. A DK 12, a Momentum Mozgalom 8, a Párbeszéd 2, míg az LMP 1 százalékon áll.

Az ellenzéki pártok mechanikusan összeadott össztámogatottsága 33 százalék a teljes választókorú népesség szegmensében, vagyis 2 százalékponttal kevesebb, mint a Fidesz−KDNP-éjé.

A parlamenten kívüli Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom egyaránt 3–3 százalékot kapna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson.

Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja melyik pártra szavazzon, nem mondja meg, hogy melyik pártra szavaz, illetve semmiképp sem menne el) aránya 26 százalék.

A biztos szavazó pártot választók esetében a Fidesz–KDNP támogatottsága hibahatáron belül, 1 százalékponttal csökkent (47%).

Az ellenzéki oldalon szintén elhanyagolható, 1–1 százalékpontos változások történtek. A DK (18%) és a Momentum (10%) ennyivel növekedett, a Jobbik (11%) és az MSZP (3%) ennyivel csökkent. Ezek a mozgások a szavazótáboron belüli vándorlást mutatják.

A parlamenten kívüli pártok közül a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága nem változott (3%), míg a Mi Hazánké 1 százalékponttal emelkedett (4%).

Összességében az előválasztást követően az ellenzék kissé elcsendesedett, a kormányzópárt támogatottsága ennek ellenére jelentősen nem emelkedett, az ellenzéké azonban „vegyesen” mozgott.