Fekete-Győr: Ha mi vagyunk kormányon, csatlakoztunk volna az olajembargóhoz

Fekete-Győr: Ha mi vagyunk kormányon, csatlakoztunk volna az olajembargóhoz

Fekete-Győr András (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha mi lettünk volna kormányon, csatlakozunk az olajembargóhoz – jelentette ki a Klubrádiónak Fekete-Győr András, a beszélgetést a Mandiner szemlézte. A Momentum korábbi elnöke szerint a bolgár példát kellett volna követni. Pártja inkább haladékot kért volna az Európai Uniótól, amely idő alatt az átálláshoz, az orosz energiafüggőség felszámolásához szükséges fejlesztéseket, beruházásokat hajtottak volna végre.

A kampánnyal kapcsolatban viszont a parlamenti képviselő azt mondta, ugyanazt kellett volna mondania az ellenzéknek a háborúról, mint amit az Orbán-kormány is mondott. Jelesül, hogy békére és biztonságra kell törekedni. Fekete-Győr szerint „a Fidesz arról hazudott, hogy Magyarország veszélyben lenne, hiszen NATO-tagországként védelmet élvez”. Ahogy az sem igaz szerinte, hogy Magyarország nem szállít fegyvert Ukrajnának, mert folyamatosan haladnak át az országon fegyverszállítmányok.

Érdemes megemlíteni egyébként, hogy a korábbi óvatos, illetve az ellenzéket támadó fideszes nyilatkozatok után az elmúlt időszakban Novák Katalin államfő többször is az orosz agresszor felelősségét emlegette.

Így tett a külügyi bizottság fideszes elnöke, Németh Zsolt is, aki az Országút folyóiratban azt írta: „Mondjuk ki világosan: a volt Szovjetuniót újra egyesítő orosz birodalom víziója, amely orosz részről ennek a háborúnak a deklarált célja, magyar külpolitikai szempontból teljesen elfogadhatatlan. Tehát, bár »ez nem a mi háborúnk«, de – tetszik, nem tetszik – ellenünk is folyik, amiben nem vagyunk, nem lehetünk semlegesek. Ilyen értelemben minket is védenek a saját országuk függetlenségéért élet-halál harcot vívó ukrán katonák. Köztük kárpátaljai magyarok is – bár ennek kapcsán némi elégtétellel nyugtázhatjuk a kényszersorozások felfüggesztését Zelenszkij elnök részéről. Sőt, olyan értelemben is védenek minket, hogy az orosz deklarált háborús célok szerint azt is Moszkva akarja megmondani, hogy a közép-európai országok – köztük hazánk – milyen fegyvereket telepíthetnek saját területükre, és milyen csapatokra támaszkodhatnak országuk védelmében. Erről azonban Magyarország hallani sem akar, hiszen ezekben a kérdésekben kizárólag a magyar nép joga dönteni. A magyar érdek tehát úgy fest, hogy nem érdekünk belesodródni ebbe a háborúba, de érdekünk, hogy a háború mielőbb véget érjen, és úgy érjen véget, hogy az orosz fél nem éri el azokat a céljait, amelyekért a háborút indította.”