Feljelentésig jutott a Kiskunhalasi Református Egyházközség ügye

Feljelentésig jutott a Kiskunhalasi Református Egyházközség ügye

Polt Péter legfőbb ügyész az ügyészség 2018. évi tevékenységéről szóló beszámolóját tartja az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 6-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal előtt van már a Kiskunhalasi Református Egyházközség ügye, a hírek szerint ugyanis nem arra használt fel több tízmillió forintot, mint amire kapta.

A Népszava írta meg korábban a birtokukba került könyvvizsgálati jelentés alapján, hogy nem az általa fenntartott iskola céljaira, hanem más célra használt fel a Kiskunhalasi Református Egyházközség 60 millió forint oktatási célra kapott állami normatívát. A dokumentum szerint az egyházközség „nem biztosította a beszámolók megbízhatóságát, szabályszerű könyvvezetéssel történő alátámasztását, valamint a kapott támogatásokkal való elszámoltathatóság feltételeit”, a támogatást pedig az egyházközség oktatási intézményei helyett „hitéleti működése során nagy valószínűséggel felhasználta.”

Vadai Ágnes (DK) országgyűlési képviselő azzal az írásbeli kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez, hogy szabályosan használta-e fel a Kiskunhalasi Református Egyházközség az eredetileg oktatásra szánt mintegy 60 milliós állami normatívát. A legfőbb ügyész válaszában azt írta: a kérdést tartalmilag feljelentésként értékelte, és azt a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságának továbbította. A nyomozó hatóság a feljelentés kiegészítését rendelte el, amelynek határideje április 4-én jár le, a feljelentés elbírálásáról pedig majd a nyomozó hatóság tájékoztatja a képviselőt.