Feljelentésként értékelte a legfőbb ügyész a Bayer Zsolt neje miatti képviselői kérdést

Feljelentésként értékelte a legfőbb ügyész a Bayer Zsolt neje miatti képviselői kérdést

Üzenet az Országos Vérellátó Szolgálat közösségi oldaláról.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legfőbb ügyész feljelentésként értékelte, hogy Vadai Ágnes az Országos Vérellátó Szolgálat szerződéséről kérdezett - írja a Népszava. Még nem lehet tudni, indul-e a nyomozás a Válasz Online tényfeltáró cikke nyomán kirobbant ügyben.

„...írásbeli választ igénylő kérdését hűtlen kezelés bűntette miatt tett feljelentésként értékeltem, és azt a Budapesti Rendőr-főkapitányságoz továbbítottam”  – írja a Népszava szerint Polt Péter Vadai Ágnes DK-s képviselőnek, miután a képviselő a vérplazma-ügy kapcsán kérdezte a legfőbb ügyészt.


A Válasz Online tényfeltáró cikke szerint ugyanis az OVSZ  – melyet jelenleg Bayer Zsolt felesége, Matusovits Andrea irányít  – 2019 júliusa óta a világpiaci ár alatt, verseny nélkül értékesíti itthon az előállított vérplazmát két, multik tulajdonának számító cégnek. A 2022 júliusáig érvényes megállapodás szerint a frissen fagyasztott, szűrt plazmát a Szolgálat 78 eurós kilogrammonkénti áron adja el a Vascular Plazmának és az az amerikai hátterű Octopharmának, miközben a vérplazma európai átlagára kilónként 113 euró volt tavaly.

Az ügy további érdekessége, hogy a két cég 2017-től áll szerződésben az OVSZ-szel, ekkor pedig a Vascular Plazmának még magyar, szegedi orvostulajdonosai voltak. 2019-ben viszont a Vascular korábbi magyar tulajdonosai felcserélődtek, és helyükre egy japán plazmamulti leányvállalatai léptek. Így már mindkét vásárló színtiszta multicéggé vált. A velük kötött szerződést ugyanakkor nem adta ki a Vérellátó Szolgálat a  Válasz Online-nak.

Vadai az ügy kapcsán korábban Rétvári Bencénél, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkáránál is érdeklődött, de tőle állítólag azt a választ kapta, hogy minden rendben van az OVSZ szerződésével.