Fellebbezett az SZFE sztrájkbizottsága

Fellebbezett az SZFE sztrájkbizottsága

Az SZFE Vas utcai épülete, amelyet blokád alá vettek a színművészeti hallgatói (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Fellebbezett a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) a Fővárosi Törvényszék döntése ellen – olvasható az érintettek közleményében. A bíróság azon döntését támadták meg, amely jogellenesnek mondta ki az intézményben dolgozók sztrájkját.

A sztrájkbizottság nyolcpontos követelést fogalmazott meg a munkáltatóval szemben, egy kilencedikben pedig a kormányhoz fordulnak a modellváltás visszafordítása, az alapítványi tulajdon megszüntetése érdekében.

„A Sztrájkbizottság követelései mindegyikét továbbra is fenntartja, s a másodfokú eljárás keretében is bízik a Fővárosi Törvényszék mindenfajta befolyástól független bíráskodásában” – olvasható a közleményben.

A sztrájk még október elején kezdődött, amelyet Szarka Gábor frissen kinevezett kancellár különböző próbálkozásai ellenére tovább folytattak. Szarka próbált fizetésemeléssel hatni az oktatókra, illetve a blokádban résztvevőket azzal fenyegette, hogy egyéni felelősséggel tartoznak majd, és miattuk nem tudja rendben intézni a fizetéseket. Később a koronavírus-járványra hivatkozva igyekezett kiüríttetni az SZFE épületét, nemrég pedig a kormánysajtó és Vidnyánszky Attila is azzal állt elő, hogy a blokádban résztvevők szemetet hagynak maguk után.

A jelek szerint a kuratórium továbbra sem kíván engedni, ahogy a kormányban sem hajlanak a követelések teljesítésére. A csütörtöki Mandinernek adott interjút Palkovics László innovációs miniszter, aki ismét elmondta azt a sokat ismételgetett kormányzati szöveget, hogy „a belső vitát a művészeti ágak nagy tekintélyű szakembereinek egymással kell megoldaniuk.” A kormány az elmúlt hetekben igyekezett úgy tenni, mintha már semmi köze nem lenne az egészhez, miközben a kuratórium tagjait is ők nevezték ki. Ennek kapcsán a miniszter azt fejtegette, „jogos igény, hogy a kormány bölcsen járjon el a tagok kijelölésekor. Így is történt, ha végignézzük, hogy kik vannak a kuratóriumban.” A felvetésre, hogy egyiküket sem az egyetem javasolta, azt válaszolta: „az összes többi modellváltó egyetemen, amely a hét intézmény összes hallgatói létszámának a 98 százalékát teszi ki, sehol, egyetlen esetben sem kérdőjelezték meg a dolgozók és a diákok, hogy alkalmas emberek kerültek a kuratóriumba.”