Figyelmeztet az OGYÉI-főigazgató: Senki sem gondolhatja, hogy Hegyeshalomnál megáll majd a vírus

Figyelmeztet az OGYÉI-főigazgató: Senki sem gondolhatja, hogy Hegyeshalomnál megáll majd a vírus

Az asszisztens elõkészíti a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina elsõ adagjait tartalmazó ampullákat a Mátészalkai Kórházban kialakított oltóponton 2021. április 12-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A negyedik hullám a küszöbön áll, senki sem gondolhatja, hogy Hegyeshalomnál megáll majd a vírus, így erre fel kell készülnünk. A legjobb felkészülés pedig az oltás – mondta Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója a Magyar Nemzetnek.

Az interjúban visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint az OGYÉI a kínai és orosz vakcinák januári engedélyezésekor nem állt a helyzet magaslatán, és nem szakmai alapon engedélyezték ezeket, hanem politikai nyomásra cselekedtek. Mint mondta, egyszerűen nem igaz, hogy az OGYÉI bármikor is politikai nyomás alatt tevékenykedett volna és így alkalmatlanná vált volna feladatai ellátásra.

– Ezzel szemben a tény az, hogy egy vakcinahiányos időszakban kellett olyan döntéseket hoznunk, amelyek szakmailag megfelelőek és biztosítják a lakosság védelmét a Covid ellen, mégpedig a vakcinák segítségével – e szavakkal védte meg Szentiványi azt a döntést, hogy a két keleti vakcina, az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm használatát is jóváhagyták a harmadik hullám idején.

Arról is beszélt, hogy akkor, amikor naponta 100-200 ember halt meg Magyarországon, érdemes volt bevetni a Sinopharmot, amely megfelelő fázisú III vizsgálati eredménnyel rendelkezett. Úgy véli, így sok idős magyar ember életét sikerült megmenteni. „A Pfizer volt az egyedüli európai engedéllyel bíró vakcina, de az is késett. Ha abban a tempóban haladtunk volna tovább, mint amit az akkori készletek lehetővé tettek, több évbe került volna a megfelelő átoltottság elérése” – mondta Szentiványi. (Arról már nem szólt, hogy júliusra behozta az EU a lemaradást, és mostanra több európai ország is maga mögött hagyta – a korábban még egész Európában élenjáró – Magyarországot az átoltottsági rangsorban.)

– Magyarországon túl vagyunk a járvány nehezén, az oltásokkal radikálisan visszaszorítottuk a betegszámot – mondta a lapnak a főigazgató, aki felhívta arra is a figyelmet, hogy a harmadik oltás beadása elsősorban az időseknek, a legyengült immunrendszerű betegeknek, továbbá kísérőbetegségek fennállása esetén ajánlott. Nekik is csak négy-hat hónap elteltével – tette hozzá.

Szentiványi Mátyás hangsúlyozta: „Aki még nem oltatta be magát egyáltalán, mindenképpen tegye meg, ne a többi ember józanságára és felelősségérzetére bazírozzon, hanem maga is viselkedjen felelősségteljesen, és menjen el az oltásért! Aki pedig felelősségteljesen gondolkodott és már beoltatta magát, ő is mérlegelje a harmadik oltás felvételét".

Ha az előbb említett rizikócsoportok egyikébe tartozik, mindenképpen adassa be az oltást, ha pedig fiatal, más betegsége nincs, akkor konzultáljon orvosával. Minél több ember lesz beoltva, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy bár a fertőzések száma nőni fog, azok nem okoznak súlyos, halálos betegséget – fűzte hozzá.