Fogalmatlan, vagy az arcunkba hazudik: háborognak a tanárok Parragh László nyilatkozatán

Fogalmatlan, vagy az arcunkba hazudik: háborognak a tanárok Parragh László nyilatkozatán

Parragh László, az MKIK elnöke beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Fókuszban a külpiacok című évnyitó rendezvényén Budapesten 2022. március 1-jén

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„… a tanároknak ott a szabad nyár, délután négykor hazamehetnek. Minden egyes szakmánál más és más. Egy tűzoltót motiválhat a társadalmi megbecsültség és az adrenalin-löket” – ezt az erős kijelentést tette Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, aki a Népszavának adott interjút.

Az iparkamarai

vezető a napilap szerint ráadásul egy 11 milliós Rolex-karórában próbálta motiválni az alulfizetett közalkalmazottakat. A hatás nem maradt el, a nyilatkozat bejárta az országos sajtót, és kiváltotta a pedagógus és tűzoltó szakszervezetek dühét is.

– Nem tudom, hogy Parragh László tényleg ennyire fogalmatlan vagy a hangulatkeltés miatt hazudik a közvélemény arcába. Ha az előbbi igaz, akkor nem értem, mit keres ennyi háttérismeret nélkül a szakképzés környékén – mondta a Magyar Hangnak Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviselője.

Nagy rögtön emlékeztetett, hogy a Parragh által emlegetett nyári szünet nem a Kánaán a pedagógusok számára: ezalatt is szerveznek nyári táborokat, készülnek a következő tanévre. „Bár törvény szerint 46 szabadnapunk van, ebből csak 21-25-tel rendelkezünk saját jogon, 15-ről a munkaadó rendelkezik” – részletezte Nagy Erzsébet.

Heti hatvan óra elfoglaltság

Ami pedig a délután négy órás eltávozást illeti, a PDSZ nyilatkozója szerint ez is óriási csúsztatás. Bár egy tanár a heti hivatalos 40 órás munkaidejéből 22-26-ot tölt tanórákon, szakkörökön, valójában azonban heti 60 órát is foglalkoznak a felkészüléssel, adminisztrációval, a gyerekeket érintő, de a tananyaghoz szorosan nem kapcsolódó ügyintézéssel. „Értekezleteken, megbeszéléseken veszünk részt, továbbképzésre kell járnunk, értékelnünk kell saját magunkat, de ellenőriznek is minket, fogadjuk az iskolalátogatókat. A munkánk nagy részét pedig mindennap hazavisszük, egyszerűen azért, mert a tanáriban nincs hely hozzá, hogy elvégezzük: egy íróasztalnál négy tanár szorong, sok irodában nincs elég számítógép” – mondta a PDSZ képviselője.

Kezdődő hangolás

Nagy Erzsébet azt sem tartja kizártnak, hogy Parragh nyilatkozata csak része a közvélemény provokálásának, tanárok ellen hangolásának – amiből szerinte Pintér Sándor is tevékenyen veheti ki részét. A belügyminiszter ugyanis úgy fogalmazott, a tanároknak maguknak kell tenniük azért, hogy növekedjen megbecsülésük.

Ráadásul a kormány törvénybe foglalta a pedagógusok sztrájklehetőségének korlátozását, bár a munkabeszüntetés jogát az Alaptörvény is védi.

Parragh felvenne a cégéhez egy funkcionális analfabétát?

A nyári szabadság minden munkavállalónak jár, nem csak a tanároknak – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke Parragh László felvetésére. Ami pedig a hivatástudatot illeti, kíváncsi lenne, abból hány darab csempét lehetett volna vásárolni Parragh csempeüzletében. Totyik ezzel arra utalt, hogy a jól menő vállalkozóként is ismert Parragh László csempekereskedőként kezdte el karrierjét.

A PSZ alelnöke emlékeztetett rá: uniós szinten a magyar pedagógusok fizetése a legalacsonyabb, alig több mint fele a hazai bruttó diplomás átlagbérnek is – csupán bruttó 400 ezer forint – ami természetszerűen vonja maga után a pályaelhagyást, a fiatalok egyre csökkenő érdeklődését. „Két kérdésem lenne Parragh Lászlóhoz: mit mondana azon gyerekek szüleinek, akiknek már nem fizikatanár tanítja a fizikát? És neki, vállalkozóként megérné, hogy cégéhez funkcionális analfabéták jelentkeznek majd?”

A megbecsülésünkből egy kiló kenyérre sem telik

Nem volt visszafogott Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke sem: szerinte a Parragh László által emlegetett adrenalinlöket, mint motivációs erő hosszú távon épp hogy a tűzoltók egészségét roncsolja.

„A munkánkat állandó adrenalinlöketeknek köszönhetően tudjuk végezni, így döntünk másodperc töredéke alatt életről és halálról. Ezt hosszú távon nehéz bírni – ezért is óriási probléma, hogy eltörölték a korengedményes vagy szolgálati nyugdíjat. A bajtársaink jó része még a szolgálati nyugdíj reményében, tudatában választotta ezt a pályát. Ehhez képest ott tartunk már, hogy a veszélyhelyzetek korában leszerelni sem engednek minket” – mondta Salamon. (A csütörtöki kormányinfó alapján azonban úgy tűnik, hogy a kormány a járványügyi veszélyhelyzet végén nem rendel el újabb felmondási tilalmat a rendvédelmi dolgozóknál – a szerk.)

A szakszervezet elnöke szerint hiába jó a tűzoltó szakma megbecsültsége, ha a fizetésük a társadalmi ranglétra aljára sodorja őket. „Pótlékokkal együtt keressük meg a minimálbér összegét. A megbecsülésünkből pedig nem tudunk venni egy kiló kenyeret” – jegyezte meg Salamon Lajos.

A tűzoltó érdekvédő indulatosan reagált Parragh tanárokat érintő megjegyzéseire: mint mondta, az iparkamara elnökének egyszerűen le kellene mondania posztjáról, ha ennyire dilettáns, és ennyire nem ismeri a pedagógusok mindennapi feladatait.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.