Főpolgármester-választás: Kedden kezdik a szavazatok újraszámolását

Főpolgármester-választás: Kedden kezdik a szavazatok újraszámolását

Újraszámolják a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már kedden nekilátnak a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámolásához. Ez derült ki a Nemzeti Választási Bizottság hétfő délutáni ülésén, amelyet a Kúria újraszámolást elrendelő döntése nyomán hívtak össze. Az elfogadott előterjesztés alapján az újraszámolásra július 9-én, 10-én és 11-én, vagyis kedd és csütörtök között kerül sor – derül ki a Telex.hu tudósításából. A szavazólapokat a helyi választási irodák csomagolják újra és szállítják át a Nemzeti Választási Irodába. Az újraszámolás sajtónyilvános lesz, nemzetközi megfigyelők is jelen lesznek. Végleges döntés péntekre várható.

Az erről szóló javaslatot 13 igen és 1 nem szavazat mellett a bizottsági tagok elfogadták. Egyedül Fazekas Tamás párbeszédes NVB-tag szavazott nemmel a tervezetre.

A testület arról is döntött, hogy azon szavazólapokat, amelyek érvényessége kétséges, be kell küldeni az NVB-hez, és ezeket az Alkotmány utcai székházban vizsgálják át. 

Az ellenzékiek szerint példátlan, a KDNP szerint példás

Fazekas Tamás az MTI beszámolója szerint úgy fogalmazott, hogy a Kúria nem utasíthatta volna az NVB-t az újraszámolásra, mert nem rendelkezik ilyen jogkörrel. A DK-s Avarkeszi Dezső szerint „példátlan, ami történik”, de nincs más lehetőségük, mint a számlálást legjobb tudásuk szerint végrehajtani, mert ez segíthet az NVB iránti közbizalom helyreállításában. Csonka Krisztián, az LMP küldötte szintén azt hangoztatta, hogy a Kúria végzése nem jogos, nem törvényszerű, de az NVB felelőssége, hogy az újraszámlálás a lehető legátláthatóbban, legkorrektebben történjen meg.
Hozzátette ugyanakkor, hogy véleménye szerint komoly változtatásokra van szükség a választási jogban.

A momentumos Gönczi Gergely szintén jelezte, hogy a Kúria döntését nem tartja jogszerűnek, de – mint fogalmazott – nincs más lehetőségük, mint a döntést végrehajtani, és mindent megtenni azért, hogy az újraszámolás a jogszabályok szerint menjen végbe. Az MSZP-s Litresits András szerint „jogi káoszt” teremtett a Kúria. Egyúttal jelezte, nem érti, miért az érvényes szavazatokat kell újraszámolni, amikor Vitézy Dávid a fellebbezésében az érvénytelenek újraszámolását kérte. Litresits András javasolta továbbá, hogy az újraszámlálást folyamatos kamerázás kísérje, valamint, hogy minél több delegált és sajtóképviselő legyen jelen.

Lovas András (KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy Vitézy Dávid a fellebbezése során a választási törvényben lévő jogorvoslati lehetőségével élt, és ebben „nincs kivetnivaló”, ez fontos része a választási eljárásnak.

Vitézy: Teljesülnek az elvárt feltételek

Facebook-oldalán reagált Vitézy Dávid is, aki szerint mind a Karácsony Gergely által, mind az általa megfogalmazott garanciális feltételek teljesülni fognak az újraszámlálás során. Ezt bizonyítja szerinte, hogy az őt támogató LMP, illetve a Karácsony Gergelyt támogató DK, MSZP és Momentum által delegált NVB-tagok is megszavazták a lebonyolítás rendjéről szóló NVB-határozatot. „A döntés értelmében mindhárom főpolgármester-jelölt delegálhat megfigyelőt a párhuzamosan zajló újraszámlálásokra az összes kerületbe, akik a teljes folyamatot nyomon követhetik. Ezzel a lehetőséggel minden kerületben élni fogok. Bízom benne, hogy az újraszámlálás az NVB által elfogadott garanciák mentén, mindenki számára megnyugtató rendben zajlik majd le” – közölte Vitézy.

Az ellenőrzésre azért van szükség, mert Vitézy Dávid kérelme nyomán az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta azt a Kúria által hozott határozatot, amely megerősítette a Nemzeti Választási Bizottság korábbi határozatát, amely szerint 41 szavazatkülönbséggel Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást. A választása-saga további részleteiről ebben a cikkünkben írtunk. Mint arról beszámoltunk, Karácsony Gergely főpolgármester és a kihívója, Vitézy Dávid is feltételeket támasztott, amelyek szerintük biztosítanák az újraszámolás tisztaságát.