Nyomoznak a Családbarát ország program miatt

Nyomoznak a Családbarát ország program miatt

Hadházy Ákos akcióban. (Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Költségvetési csalás miatt nyomozás zajlik a Családbarát Magyarország Központ Nonprofit Kft két, sokmilliárdos EU-s projektjének ügyében. Az egyik projekt konkrétan a „Családbarát Ország" elnevezés alatt futott, a másik pedig a sajátos nevelési igényű gyermekek korai fejlesztése ürügyén költött el milliárdokat.

Mindez Polt Péter legfőbb ügyész Hadházy Ákos független képviselő írásban föltett kérdésére adott válaszából derült ki. Hadházy erről a Facebookon azt írja: „Májusban számoltam be arról, hogy a két projektből többek között úgy loptak ki több százmilliót, hogy egy komplett nyomdát kibéreltek és ‘üzemeltettek’ 19 emberrel pár ezer szórólap kinyomtatása ürügyén. Az OLAF-hoz is fordultam az ügyben, de ők arról tájékoztattak, hogy egyelőre nem indítanak vizsgálatot, mert a magyarországi hatóságok már intézkedéseket tettek. Ezután a Miniszterelnökséget kérdeztem az ügyben, de ők azt válaszolták, hogy nem adatgazdák… Végül Polt válaszából derült ki, hogy költségvetési csalás vádjával nyomoz a NAV. A válasz megfogalmazásából az is kitűnik, hogy több szerződést is vizsgálnak, tehát – ahogyan azt sejteni lehetett – nemcsak a nyomda ürügyén lopták ki a pénzt a ‘családbarát országból’.”

Hadházy öröme mégsem felhőtlen. „Az ügyészség számtalanszor bebizonyította, hogy rengeteg eszköze van egy nyomozás szabotálására és az érintett fideszes politikusok kimosására azon kívül is, hogy megtagadjon egy nyomozást. Viszont azt elérheti ezzel, hogy az OLAF ne vizsgálódjon, vagy ha mégis ezt teszi, ne lehessen nyilvánosságra hozni a jelentést a ‘nyomozás érdekeire tekintettel’” – írja a független képviselő.