Rendkívüli bejelentés, újraszámlálás, nyitott kérdések

Rendkívüli bejelentés, újraszámlálás, nyitott kérdések

A főpolgármesteri érvénytelen szavazatok újraszámlálása (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze hétfőn kora délutánra Karácsony Gergely hivatalban lévő főpolgármester azok után, hogy a Kúria vasárnap úgy döntött: a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) újra kell számolnia a június 9-i főpolgármester-választáson leadott valamennyi szavazatot, vagyis már nemcsak az érvényteleneket, hanem az érvényeseket is. Ez 782 ezer voks ellenőrzését jelenti.

Mint ismert, ez a helyzet annak nyomán állt elő, hogy Vitézy Dávid június 12-én az NVB-hez fordult az érvénytelen szavazatok újraszámlálása érdekében, találtak is problémákat, végül az eljárás után Karácsony 41 szavazattal győzött. Vitézy Dávid ezt nem hagyta annyiban és az ügy a Kúria elé került, amely jóváhagyta az NVB döntését. Vitézy Dávid itt is tovább lépett, úgynevezett alkotmányossági panasszal élt, s az AB pénteken visszautalta a Kúria hatáskörébe a döntést azzal, hogy az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia. A Kúria pedig az újraszámlálás mellett döntött. Az ügy jogilag kusza, mindenesetre Karácsony Gergely pénteken, az AB döntése után leegyszerűsítette a politika nyelvére: „Na hát ez történik, amikor az alkotmánybírák vélt vagy valós politikai elvárásoknak kívánnak megfelelni, és bemondásra újraszámoltatják a főpolgármester-választás érvényes szavazatait” – írta a Facebookon.

A Kúria vasárnap elrendelte a szavazatok újraszámlálását, amit az NVB hatáskörébe utalt, ami fölvet egy újabb jogi problémát, azt, hogy volt-e ehhez joga, hiszen a választási eljárásról szóló törvény értelmében felülvizsgálati eljárás esetén a Kúriának kéne elvégeznie az újraszámlálást, ami – s ez megvilágítja az ügy emberi oldalát is – a három fős bírói tanácsnak szinte lehetetlen feladat lenne.

Ugyanakkor az is kérdéses, hogy az újraszámlálást hogyan fogják elvégezni, amire az NVB-nek kell hétfői, szintén délután esedékes ülésén választ adnia. Egyelőre – úgy tudjuk – még nincs döntés arról, hogy ez pontosan miként zajlik majd, ismét beszállítanak minden egyes szavazólapot tartalmazó köteget a központba, esetleg a kerületekben számolják újra őket. Utóbbi esetben nyilván szükség van a folyamat ellenőrzésére. Már a korábbi, az érvénytelen szavazatokat érintő újraszámolásnál is élt bírálatokkal Karácsony Gergely, a főpolgármester ugyanis olyan hírekre hivatkozott, amelyek alapján egyes kerületekben a delegáltak ellenőrzése nélkül felbontották a kötegeket és csak a szavazólapokat szállították be a központba. Az NVB akkor azt közölte, hogy minden szabályosan történt.