Friss adatok: országszerte stagnál a vírus koncentrációja a szennyvízben

Friss adatok: országszerte stagnál a vírus koncentrációja a szennyvízben

A pécsi szennyvíztelep egyik levegőztető medencéje 2016. március 7-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A 42. héten monitorozott települések szennyvízmintáiból kimutatható SARS-CoV-2 vírus örökítőanyag mennyisségének terjedési üteme stagnált a fővárosban, és országszerte több településen az előző héten tapasztalt csökkenés megállt – derül ki a Nemzeti Népegeszégügyi Központ (NNK) legfrissebb, keddi tájékoztatásából.

A vizsgált települések egy részén alacsony, máshol mérsékelt mértékben van jelen a vírus. A mérsékelt kategóriába tartozik például Budapest, az agglomerációs települések egy része (pl. Budakeszi, Tököl, Biatorbágy), Győr, Eger, Salgótarján, Szombathely, Nyíregyháza, Miskolc és Székesfehérvár. Ugyanakkor a koronavírus emelkedett vagy magas mértékű jelenlétét egyik településen sem tapasztalták.

A NNK emlékeztetett: május óta végeznek szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. „A szennyvíz vizsgálata – amellett, hogy egyfajta összetett közösségi mintaként szolgál – azért is jó eszköz, mert a tünetmentes vagy gyenge tünetes fertőzöttek is üríthetik a vírus örökítőanyagot, akik a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe.”

Arra is kitértek, az eddigi tapasztalatok alapján a szennyvízmintákból kimutatható koronavírus örökítőanyagának koncentrációjának emelkedését 5 nappal követi az új esetek számának növekedése. A vizsgálat pontosságának köszönhetően előkészítés alatt áll egy európai monitoring program, amellyel hatékonyan képes előre jelezni egy-egy nagyobb esetszámemelkedést lehetőséget adva a felkészülésre az egyészségügyi ellátó intézmények számára.