Fürjes Balázs: Nem tudok olyan kormányzati törekvésről, hogy legyen magyarországi olimpia

Fürjes Balázs: Nem tudok olyan kormányzati törekvésről, hogy legyen magyarországi olimpia

Fürjes Balázs és Orbán Viktor (Fotó: Fürjes Balázs / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Interjút készített Fürjes Balázzsal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjával, volt államtitkárral a Népszava. A felvetésre, hogy milyen erőfeszítéseket tesz majd a NOB-ban a 2036-os vagy 2040-es magyar olimpiarendezésért, Fürjes azt mondta: „ez a vonat itt volt, de elment, és lehet, hogy végleg”. – Az a felfordulás, amely a pályázat elgáncsolásához vezetett 2017-ben, egy biztos olimpiától fosztotta meg Magyarországot. Nem volt esélyünk a 2024-es játékok elnyerésére, de miénk lett volna 2032, ha nem kényszerülünk kiszállni – mondta. A „felfordulással” Fürjes arra utalt, hogy a Momentum akkor aláírásgyűjtést indított annak érdekében, hogy népszavazás döntsön arról, Magyarországon pályázzon-e olimpiarendezésre. Végül a kormány meghátrált, és visszavonták a pályázatot anélkül, hogy az embereknek lett volna lehetősége véleményt nyilvánítani.

Fürjes az interjúban arról is beszélt: „Nem tudok olyan kormányzati törekvésről, hogy legyen magyarországi olimpia. De ez helyes is: tiszteljük meg mindenkinek a szuverenitását és tartsuk tiszteletben azoknak a döntési jogát, akikre ez a döntés tartozik”. Később azt is állította, március végén mikor lemondott a kormányzati megbízatásáról, akkor az olimpia nem volt napirenden. – Mint a NOB frissen megválasztott magyar tagja, vélhetően tudomásom lenne róla, ha a magyar kormány foglalkozna a kérdéssel – tette hozzá. 

Az egykori államtitkár arról is beszélt, szeretett Budapestért dolgozni Tarlós Istvánnal és Vitézy Dáviddal közösen, „egy jó csapatban bármikor újrakezdeném”.