Orbán Viktor Toroczkainak: A külpolitikai bonyolult, akkor merészkedjenek oda, ha értik, miről beszélnek

Orbán Viktor Toroczkainak: A külpolitikai bonyolult, akkor merészkedjenek oda, ha értik, miről beszélnek

Toroczkai László az Országgyűlés ülésén 2023. november 6-án (Forrás: parlament.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A külpolitika bonyolult, akkor merészkedjenek oda, ha értik, miről beszélnek – így szúrt oda Orbán Viktor a Mi Hazánk elnöknek a parlamentben, amikor az ellenzéki politikus az izraeli konfliktusról kérdezte.

Toroczkai László az úgynevezett azonnali kérdések órájában azzal kritizálta a kormányt, hogy példátlan módon egyedül maradtak abban, hogy kizárólag Izrael pártjára álltak a közel-keleti konfliktusban és elutasították a humanitárius tűzszünetet sürgető ENSZ-határozatot. A politikus leszögezte, hogy ők elítélik az izraeli civilek lemészárlását és túszul ejtését, de ugyanúgy elítélik azt is, amikor gázai civileket mészárolnak le. Itt háromezer gyerek megöléséről is beszélt.

Orbán Viktor válaszát azzal kezdte, hogy sehol sem maradtak egyedül, az ENSZ-ben Németországgal, Ausztriával, Horvátországgal és Csehországgal szavaztak együtt, vagyis létrejött egy „közép-európai blokk”. Majd kifejtette, hogy terrortámadás történt egy országgal szemben, azt egy terrorszervezet hajtotta végre és minden országnak joga van az önvédelemzhez illetve gondoskodhat arról, hogy a jövőben újra ne történhessen ilyen. Itt megjegyezte, hogy mindezt úgy kell végrehajtani, hogy „a lehető legkisebb veszteséget okozza a vele szembenállók emberéletében”. Beszélt a túszokról, köztük magyarokról és kijelentette, hogy a terrornak nincs helye, az eszkalációt pedig meg kell akadályozni.

Amikor Toroczkai László ismét felhozta a háromezer meggyilkolt gázai gyereket, amely szerinte éppen az eszkalációról szól, a kormányfő leszögezte, hogy minden civil élet erőszakkal való elvétele elfogadhatatlan. Majd odaszólt képviselőtárságnak: „a külpolitika bonyolult, akkor merészkedjenek oda, ha értik, miről beszélnek”.