Gázömlés volt egy dunaföldvári gyárban

Gázömlés volt egy dunaföldvári gyárban

Bioetanolt előállító üzem Dunaföldváron, ahol ipari baleset történt és többen megsérültek (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy mennyiségű gáz került a légtérbe a dunaföldvári bioetanol gyár üzemi területéről – írja a dunaujvaros.com.

A balesetről először a Dunaföldvári Önkormányzat adott hírt, majd több, egymástól független olvasói híradás is megerősítette. Az első hírek arról szóltak, tisztázatlan, mennyi és milyen gáz ömlött a légtérbe a Dunaföldvár északi határában (a volt szovjet laktanya környezetében) üzemelő gyárban. Biztosat egyelőre nem lehet tudni, de a portál forrásainak egybehangzó állítása szerint több súlyos és még több könnyű sérültje van a balesetnek. A tűzoltók már a helyszínen vannak, és mentőhelikopter is megjelentek a település határában. A Rádió Antritt Facebook-oldalán megjelent hír szerint tömeges mérgezés történhetett a gyárban.

A Telexnek közben nyilatkozott Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere. Mint elmondta, egy 6 köbméteres tartályban mintegy 4500 liternyi hypóhoz 400 liter salétromsav került, a két anyag kémiai reakciója folytán pedig klórgáz szabadult fel, amitől több ott dolgozó rosszul lett. Ugyanakkor lakosságvédelmi intézkedéseket az önkormányzatnak nem kellett bevezetnie, a mentőegységek a helyszínre vonultak, a katasztrófavédelem is dolgozik, két mérőkocsival a légszennyezettséget is mérik.

A polgármester a város önkormányzatának honlapjára videót is töltött fel. Ebben arról beszélt, óvatosságból azt kérte, az oktatási intézmények ne engedjék ki a gyerekeket az éületekből, és ne is szellőztessenek, de 11 órán ezt az ajánlást is fel fogják oldani. Megkérte a lakosságot, rémhíreket ne terjesszenek, hivatalos oldalakról tájékozódjanak.

https://www.facebook.com/107873220921729/videos/400246104704272

Az önkormányzat arra is figyelmeztetett: a gáz belélegzése égő érzést okoz az orrban és a torokban, a szemben égő, szúró fájdalom, könnyezés jelentkezik. Javasolták, hogy szemirritáció esetén bő vízzel mossák meg szemüket, torokirritáció esetén fogyasszanak folyadékot.

Közben a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is közleményt adott ki az ügyben. Mint írták, a bioetanolt előállító üzem egyik szabadtéri hétköbméteres hypotartályába utántöltéskor nem megfelelő anyagot, a jelenlegi információk szerint salétromsavat öntöttek, és a két anyag reakciójaként klórgáz fejlődött, az eset során több dolgozó megsérült. – A tűzoltóegységek védősugarat működtetnek a tartály környékén, ezzel megakadályozzák a veszélyes gáz terjedését. A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei a helyszínen vannak és állandó felügyelet alatt tartják a létesítményt. A katasztrófavédelem mobil laboratóriuma folyamatosan méréseket végez. Az üzemen belüli, védőzónával kijelölt területen kívül a levegőben veszélyes gázkoncentráció nem mérhető. A keletkező gáz a szomszédos üzemeket, a lakott területet korábban és jelenleg sem érinti – közölték. Arról viszont egyelőre nem írtak, hány sérültje lehet a balesetnek.

A sérültekkel kapcsolatban egy ideig nem lehetett pontos információt tudni, ám az MTI-nek végül nyilatkozott Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője. Mint elmondta, a balesetben tizenöten könnyű, míg tizenhárman súlyos mérgezést szenvedtek. A helyszínre több mentőautót és négy mentőhelikoptert riasztottak, sőt a speciális, úgynevezett tömeges baleseti egységüket is kivezényelték. A gázmérgezést szenvedett emberek tünetei között volt torokkaparás, könnyezés, köhögés és nehézlégzés. Mindenkit elláttak a helyszínen, például infúziót kötöttek be, oxigént és gyógyszert adtak nekik – tette hozzá. A sérülteket további ellátásra, illetve megfigyelésre dunaújvárosi, székesfehérvári, szekszárdi és kecskeméti kórházakba szállították – mondta Győrfi Pál.

A Pannonia Bio hivatalos weboldalának tanúsága szerint a baleset helyszíne, vagyis a dunaföldvári biofinomító gyár Kelet-Közép-Európa legnagyobb kukoricafeldolgozó üzeme, amely világszínvonalú termelési eljárások alkalmazása révén élen jár az új biomassza alapú technológiák fejlesztésében is. A termelés 2012-ben indult útjára a bioetanollal. Az üzem a kezdetek óta közel háromszorosára emelte termelőkapacitását, új termékekkel is bővítette kínálatát. Napjainkban élelmiszer-ipari és egészségügyi termékeket, biokémiai anyagokat, továbbá bioüzemanyagokat állítanak elő a kőolaj alapú termékek alternatívájaként. A biofinomító egyben Európa legnagyobb egy telephelyen található etanolgyártó üzeme is, amely a hatékonyságot illetően a világ élmezőnyéhez tartozik.