Gémesi Györgyöt is célba vették a kémszoftverrel

Gémesi Györgyöt is célba vették a kémszoftverrel

Gémesi György, Gödöllő polgármestere (Fotó: Magyar Hang/Halász Nóra)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gödöllő polgármesterét, Gémesi Györgyöt is célba vették a Pegasus kémszoftverrel – számolt be róla hétfő délután a Direkt36. A lap korábban már közzétette, hogy oknyomozó újságírókat, ellenzékinek tartott üzletembereket is megfigyeltek, köztük Simicska Lajos fiát vagy a Centrál Médiacsoport tulajdonosát, Varga Zoltánt. A lap vasárnap este hozzátette, egy ellenzéki polgármester is a célpontok között van. Most kiderült, hogy arról a Gémesiről van szó, aki korábban többször is úgy érezte: zaklatják és megfigyelik.

Gémesihez 2018. december 11-én be is törtétek ismeretlenek, teljesen felforgatva a lakását, de végül mégsem loptak el szinte semmit. Csak egy borítékot vittek el, amiben mindenféle külföldi utakról visszamaradt valuták voltak, továbbá egy régi vívóversenyen nyert órát, valamint egy régi karikagyűrűt. A polgármesternek meggyőződése, hogy kormánykörökből akarták megfélemlíteni, esetleg hogy kompromittáló anyagokat gyűjtsenek róla.

Most kiderült, a településvezető nem ok nélkül tarthatott attól, hogy a nyomában vannak. Az NSO nevű izraeli kémszoftver-cég ügyfelei ugyanis az ő telefonszámát is a megfigyelés célpontjaként szemelték ki. Több közvetett bizonyíték is van arra, hogy a magyar célpontok kiválasztásában magyar állami szervek vettek részt. A több mint ötvenezer telefonszámos adatbázishoz a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat és az Amnesty International közösen jutott hozzá, ezeket az adatokat pedig egy 17 szerkesztőségből álló nemzetközi újságírói csapat elemezte. Magyarországról az egyedüli résztvevő a Direkt36 volt.

Gémesi számát 2018 végén, a betörések előtt választották ki. A telefonkészüléket most viszont nem tudták átvizsgálni, miután ő azt már lecserélte, és a rajta lévő adatokat is törölték. Három éve, 2018 végén célpontként szemelték ki Gémesi egy kormányzati ismerősét is, illetve felbukkant két telefonszám, amik Gémesi párttársához és volt alpolgármesteréhez kötődnek.

A Direkt36 közben megírta azt is, hogy az eddig ismert szereplők mellett Bánáti János, az ügyvédi kamara elnöke, illetve több másik ügyvéd. Bánátin kívül kilenc magyar ügyvédet azonosítottak az érintettek között, köztük vannak büntetőügyekben eljáró ügyvédek, illetve polgári joggal foglalkozók is. „A mai világban ezekkel a technológiákkal együtt kell élni. Nekem nem volt félnivalóm” – fejtegette Bánáti.