Gulyás Gergely: Megküldtük a számlát az Európai Bizottságnak

Gulyás Gergely: Megküldtük a számlát az Európai Bizottságnak

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra kormányinfót tart (Forrás: Szentkirályi Alexandra Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A felálláson látszik, nálunk is kitört a nyár - így kezdte a csütörtöki kormányinfót Kovács Zoltán, aki Szentkirályi Alexandrát helyettesíti ezúttal. A szerdai kormányülés témái kapcsán Gulyás Gergely azzal nyitott: Brüsszelből a sok rossz hír mellett egy jó is érkezett, de ennek az értékét túlbecsülni nem szabad. Az Európa Tanács, úgy látja, elfogadhatatlan formában döntött az elosztási mechanizmusról, ez pedig komoly veszélyt jelent. Migránsgettókat fog létrehozni - ismételte el a kormány mostanában sokat ismételgetett kifejezését. Gulyás úgy látja, mindenfajta elosztási mechanizmus elfogadhatatlan, Európai érdekeivel ellentétes. Magyarország több mint 650 milliárdot költött már határvédelemre, a miniszter szerint ennek kevesebb mint egy százaléká térítette meg eddig az EU. Úgy látja, a Bizottságnak jelentősebb mértékben kellene hozzájárulnia a költségekhez.

Gulyás kifejtette azt is, teljesítették az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos mérföldkövet, megegyeztek az Európai Bizottsággal. Innentől szerinte az uniós hétéves költségvetésből a kifizetéseknek nem lehet akadályuk. Küldtek is az EB-nek számlákat, összesen 238 millió eurós költségnyilatkozatot. Ebből 202 millió eurós kifizetést várnak. Ebből a kis- és középvállalkozásokat támogatnák. Bíznak benne, hogy kilencven napon belül megérkezik a pénz. A Bizottság nyolcszázmillióval tartozik a tanároknak is, mondta. Ha megérkezik a pénz, abból jut majd szerinte béremelésre is.

 A kormány gyors inflációcsökkenéssel számol, Gulyás úgy látja, ha minden jól megy, már októberben egyszámjegyű lesz az infláció. A hideg élelmiszerre augusztus felhasználható a SZÉP-kártya. Nem mindenki vesz részt Gulyás szerint az infláció elleni küzdelemben, az eddigi kartellekért 3,1 milliárd forintos bírságot szabtak ki. A jövő évre reálisnak tartják a hat százalékos, esetleg még kedvezőbb inflációt. Addig is mindent megtennének, hogy a különböző termékek elfogadható áron legyenek megvásárolhatóak, ezért tartja fontosnak a rezsicsökkentést és a kedvezményes áron vásárlást.

Háború ügyében elmondta: eddig több mint 310 ezren haltak meg biztosan, de vannak hét-nyolcszázezres becslések is. Az ENSZ adatai szerint közel tízezer fő a civil áldozat. Az oroszoknak lényegesen több a tartaléka és a vesztesége is, fogalmazott a miniszter. Az ukrán ellentámadás szerinte eddig érdemi eredményeket nem hozott, az ukrán haderő 200 négyzetkilométeres területet foglalt eddig vissza. Donbasszban és Harkiv megyében viszont az oroszok is ekkora területet foglaltak el.