Gulyás Gergely a Magyar-ügyről: „Hálásak lesznek nekem”

Gulyás Gergely a Magyar-ügyről: „Hálásak lesznek nekem”

Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészség épülete előtt 2024. március 26-án (fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rejtélyes kijelentéssel zárta a csütörtöki kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki úgy fogalmazott: a Magyar Péter-jelenséghez nincs köze, de ha mégis, akkor „hálásak lesznek nekem” – ám az nem világos, kire gondolt, ki lehetne ezért hálás, és milyen értelemben. Magyar Péter kapcsán többek között azt mondta: szerinte Magyarnak „el kell számolnia” támogatói felé azzal, hogy miből finanszírozta tömegrendezvényeit, azt pedig „baloldali hülyeségnek” nevezte, hogy bárki adminisztratív eszközökkel akadályozni akarná Magyar Péter pártjának indulását a közelgő választásokon.

Viszonylag kevés lehetősége volt a sajtó képviselőinek, hogy a Magyar Péterrel kapcsolatos fejleményekről kérdezze Gulyást Gergelyt az első olyan kormányinfón, amelyen a Miniszterelnökséget vezető miniszter két hónapos betegállomány után megjelent. A kormányinfón Nagy István agrárminiszter és a pénzügyminiszter, Varga Mihály is megjelent, az idő nagy részében csak hozzájuk lehetett kérdéseket intézni.

A sajtótájékoztató végén az ATV kérdésére nehezen értelmezhető választ adott Gulyás Gergely – a beszélgetés szó szerinti leirata így hangzik:

– A miniszterelnök úrral beszéltek-e erről az ügyről vagy az egész Magyar Péter-jelenségről? Évtizedek óta barátja volt. És miniszterelnök úr bizalma változott-e?
– Nem láttam jelét ennek. Most nem szeretnék elemzői pozícióba kerülni, de én úgy gondolom, hogy ami most történik, ahhoz nekem nincs közöm. Ha mégis, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem. (...) Jól jegyezze meg mindenki.

– Hálásak? Miért?
– Nagyon. Mondom még egyszer, ami ebben az esetben történt, ahhoz nekem nincs közöm. De ha mégis van, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem.

A válaszból az sem derül ki egyértelműen, hogy ki a címzettje a miniszter nyilatkozatának, a jelenlévő újságírókra, vagyis az ország nyilvánosságára, vagy a kormányra értette azt a megjegyzést, hogy hálásak lesznek neki a Magyar Péter-jelenség miatt. Később, már a kormányinfó után lapunk érdeklődésére egy mondattal reagált, igaz, ezzel sem sokban segítette a tisztánlátást: „Magyar Péter közéleti szerepvállalásához semmi közöm nincs. Ezt csak annyiban sajnálom, hogyha lett volna, akkor belátható időn belül a jobboldalon mindenki nagyon hálás lenne nekem”.

Még a kormányinfón kérdésere válaszolva a miniszter elmondta: nem járt tanúként az ügyészségen annak a hangfelvételnek az ügyében, amit Magyar Péter hozott nyilvánosságra, és arról sem tud, hogy Rogán Antal vagy Orbán Viktor tanúskodott volna az ügyben. Gulyás Gergely „megalapozatlannak és lehetetlennek” tartja, hogy a Völner-Schadl ügyben valaki manipulálta volna a nyomozati iratokat, ahogy az a hangfelvételen elhangzik. Arra a kérdésre, hogy tudott-e arról, hogy Magyar Péter – Varga Judit állítása szerint – zsarolta a hangfelvétellel Varga Juditot, azt válaszolta: Varga Judit neki több alkalommal említette ezt, de úgy, hogy ő maga sem tudta, létezik-e a felvétel, vagy nem. – Csak ő tudta megítélni, mennyire valós a fenyegetés – mondta Gulyás. Elismételte: őt Varga Judit állításával ellentétben nem zsarolta Magyar Péter. – Nem szeretem, ha fenyegetnek, de az üzenet, amit kaptam, büntetőjogi határt nem lépett át – mondta.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e Magyar Péternek olyan hangfelvétele, amelyen Gulyás Gergellyel beszél a Völner-Schadl ügyről, a miniszter azt mondta: közéleti témákról a lehető legritkábban beszélt Magyar Péterrel az elmúlt években. Szerinte a nyilvánosságra került nyomozati anyagokból nyilvánvaló, hogy Völner Pált nem figyelmeztették a kormányból fél évvel a gyanúsítása előtt arra, hogy megfigyelés alatt áll – ez volt az az állítás, ami Varga Judit részéről hangzott el a hangfelvételen.

Magyar Péter közösségi média posztban reagált, kritizálva a sajtótájékoztató megszervezését: – Szintet lépett a kormány a nyilvánosság elhallgatásában. Véget ért a 2 hónap után először megtartott kormányinfó. Másfél órát beszélgettek miniszterek kedélyesen a műhús, a műméz és egyéb hasonlóan fontos előre megírt kérdésekről. Megvárták, hogy lejárjon az előre meghatározott időkeret, majd egy kérdésre adtak lehetőséget a Völner-Schadl-Rogán ügy kapcsán. Nem volt itt kérem százezres tüntetés, nincs itt erkölcsi, jogi, politikai és gazdasági válság… – írta Magyar, aki a sajtó képviselőivel szemben is megfogalmazott kritikát – És ami igazán érdekes, hogy nem volt egy ember sem a teremben, aki a mesedélután első órája után azt mondta volna, hogy mi ehhez az elhallgatáshoz nem asszisztálunk, mi újságírók vagyunk és az országot és a magyar embereket valóban érdeklő ügyekben akarjuk kérdezni Gulyás Gergelyt és a kormányt – írta a politikus.