Gulyás Gergely: Oltásra buzdító kampányt indít a kormány

Gulyás Gergely: Oltásra buzdító kampányt indít a kormány

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Várhatóan 4 milliós oltottságnál már lesz jelentősége annak, hogy valakinek van-e védettségi igazolványa, de konkrét döntés még erről sincs – közölte a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. A kancelláriaminiszter beszélt a kínai vakcinákról megjelenő hírek kapcsán arról is, hogy Magyarországon valamennyi oltóanyag megbízható és védelmet jelent, a Sinopharm és az AstraZeneca semmivel sem rosszabb, sőt, bizonyos tekintetben jobb is a Pfizernél. A Magyar Hang kérdései ezúttal sem hangoztak el.

A járványhelyzetben továbbra is rendkívül komoly nehézségekkel szembesül az egész ország – ezzel kezdte a csütörtöki kormányinfót Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter itt külön kitért az egészségügyben dolgozókra és köszönetet is mondott nekik.

Mint mondta, a beoltottak száma meghaladta a 3 millió 90 ezret, az átoltottság nálunk kétszerese az uniós átlagnak. Örömmel tapasztalják, hogy nő az oltási hajlandóság, már 4 216 951 ember regisztrált a vakcinára. Rajtuk kívül oltották be az egészségügyi dolgozókat és a fegyveres testületek tagjait, így ezt összevetve már 4,5 millióan vannak, akik kérik vagy már meg is kapták az oltást. Ismét elhangzott, hogy az uniós vakcinák lassabban érkeznek, a Jannsen félmilliónyi vakcinája például kiesett.

A háziorvosok megkapják a regisztráltak listáját, ők döntenek a sorrendről. Nyilván, ahol több idős ember él, ott lassabban jutnak el a fiatalokig, de bíznak a háziorvosok bölcsességében.

A magyar hatóságok vizsgálata alapján a vakcinák még hatékonyabbak is a hivatalosan közölteknél, a beoltottaknak mintegy egy százaléka betegszik meg, de az oltás náluk is védettséget jelent. Gulyás Gergely leszögezte, hogy az oltóanyagok között nincs érdemi különbség a hatékonyságban. Elsősorban üzleti érdekek állnak amögött, ha egyik vagy másik vakcináról megpróbálják elterjeszteni, hogy kevésbé hatásos.

A kormányinfón a miniszter bejelentette, hogy a kormány kampányt indít csütörtöktől és óriásplakátok is megjelennek, ismert emberek buzdítanak ezeken oltásra. A jelmondat már ismert a kormányzati kommunikációból: az oltás életet ment.

A miniszter megismételte Orbán Viktor szerdai bejelentését is: 3,5 millió beoltottnál megnyithatnak a teraszok és eltörlik ennek díját. A bértámogatás az éttermeknek májusban is jár, a turisztikai ügynökség pedig készített egy ajánlatot a vendéglátóhelyeknek a járvány alatti működéshez.

Az iskolák újranyitása kapcsán Gulyás Gergely a korábbi nemzeti konzultációra hivatkozott, ahol az emberek a fokozatos lazítás mellett tették le a voksukat. Ismert, április 19-től az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai nyitják meg a kapuikat. Az intézményvezetők engedélyezhetnek távollétet, erre felhatalmazásuk van. A tanároktól ugyanakkor nem várható el, hogy kétszer oktassanak, vagyis az órákat az iskolákban megjelenőknek tudják megtartani, az alsósoknál digitális oktatás nem lesz. Olyan részletekről, mint hogy kell-e majd maszk, Maruzsa Zoltán fog beszámolni.

A kormány arról később fog dönteni, hogy 4 millió, 4,5 millió, illetve 5 millió beoltottnál milyen intézkedések lehetnek. Várhatóan 4 milliós oltottságnál már lesz jelentősége annak, hogy valakinek van-e védettségi igazolványa, de konkrét döntés még erről sincs.

Vannak a politikában olyan pillanatok, amikor jobb az egyetértés, mint a széthúzás – ezt mondta a baloldalról, amelynek szavai szerint oltásellenes megszólalási voltak. – Oltásellenesség helyett az oltás pártjára kell állni – fogalmazott.

Gulyás Gergely a kínai vakcinával kapcsolatban megjelent hírek kapcsán a sajtó felelősségét is kiemelte. Mint mondta, a magyar egészségügyi hatóságok pontosan tisztában vannak azzal, hogy mit, miért és hogyan engedélyeznek, csak átvizsgált és biztonságos oltóanyagok kapják meg az engedélyt. A miniszter szavai szerint Magyarországon valamennyi oltóanyag megbízható és védelmet jelent, a Sinopharm és az AstraZeneca semmivel sem rosszabb, sőt, bizonyos tekintetben jobb is a Pfizernél. A kínai vakcinánál sem kell harmadik oltás. A Szputnyikra meg azt mondta, hogy a legjobb a vakcinák között van.

Azt is leszögezte a miniszter, hogy a Szputnyik vakcinából meg fog érkezni minden második dózisos vakcina. Ezt megkérdőjelező hírek a korábbi időszakban már megjelentek. Ahogyan kiemelte azt is, hogy semmilyen kezelést nem függesztettek fel, szemben azzal, hogy az onkológiai szűrővizsgálatok állítólagos leállításáról lehetett olvasni. Azt Gulyás Gergely is elismerte, hogy egyes szűrővizsgálatok szünetelnek, de akut ellátás egyáltalán nem.

A miniszter egészen biztosnak nevezte, hogy nyárra változtatnak majd a karanténszabályokon, de erről részleteket később fognak elárulni. Annyit tudott mondani, hogy akinek van védettségi igazolványa, az karantén nélkül jöhet majd haza külföldről Magyarországra.

Külön kérdésre elhangzott az is, hogy jelenleg 1523 ember fekszik intenzív osztályon. Ezt az adatot a szokásos reggeli tájékoztatóban külön nem szokták közölni.

A társadalmi immunitás 6 millió ember körül lehet, amikor ennyi állampolgárt beoltottak, beszélhetünk arról, hogy a járvány végéhez közeledünk. De ez természetesen függ attól is, hogy más országokban és a világban mi történik.

Szóba került a kormányinfón a kínai Fudan egyetem Budapestre tervezett kampusza is, illetve Karácsony Gergely aggodalma. A főpolgármester azt mondta, hogy amennyiben a kínai kampusz épül meg a tervezett Diákváros helyett, akkor lemondhatják az atlétikai világbajnokságot. Gulyás Gergely szerint miután a főpolgármester „eldöntötte”, hogy ellenzéki miniszterelnök-jelölt lesz, olyan területen is vitát keres, amiben korábban egyetértettek. Hiszen a Diákváros megépül.

Gulyás László szegedi professzor rasszista kijelentései kapcsán a miniszter az egyetem közleményét ismételte meg, miszerint vizsgálatot indítottak. A kormány értékrendjével összeegyeztethetetlen az, amit a professzor elmondott.

A kencelláriaminiszter újságírói kérdésre beszélt a budai vár fejlesztéséről, ismét ízléstelennek nevezve a Szent György tér átépítéséről ismerté vált terveket. Ezeket Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes tette közzé, Gulyás Gergely most a háborús romboláshoz hasonlította őket.

A költségvetésre vonatkozó kérdésekre érdemben április 20. után tud válaszolni, mondta, de a 7,5 százalékos hiánycélt tartani kell a rendkívüli egészségügyi kiadások mellett is.

A Magyar Hang kérdései ezúttal sem hangoztak el.