Gulyás Gergely szerint nem lesz szavazás Deutsch Tamás kizárásáról

Gulyás Gergely szerint nem lesz szavazás Deutsch Tamás kizárásáról

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. június 18-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nem látok ebben az ügyben győzteseket, sokkal inkább látok egy vesztest. A vesztes az Európai Néppárt, amilyen vitákat a saját soraiban megenged és felnagyít – erről beszélt Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő az Európai Néppártból (EPP) való esetleges kizárásáról való kapcsán Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség minisztere az ATV műsorán. Deutsch kizárása azért merült fel, mert az EPP frakcióvezetője Manfred Weber egy megjegyzését Gestapo és az ÁVÓ érveléséhez hasonlította Manfred Weber néppárti frakcióvezető egyik megjegyzését, és sajtóhírek szerint erről szerdán szavazhatnak is az EPP-ben. Deutsch egyébként kedden már másodszorra is bocsánatot kért Manfred Webertől emiatt.

– Majd meglátjuk, a szavazás megtörténik-e. Én nem javaslom önnek, hogy nagy összegben fogadjon erre – mondta Gulyás a műsort vezető Rónai Egonnak megjegyezve, „pillanatnyi véleményem szerint nem lesz szavazás”. Hogy a Fidesz kilép-e magától a frakcióból, arra azt mondta, sokszor elmondták, számukra nem létkérdés a frakcióhoz tartozni. Hozzátette: a magyar kormánypártok jó eredményeket mondhatnak magukénak az EP-választásokon, a Néppárt pedig egyre gyengébbeket. – Ha kell segíteni, akkor szívesen segítünk – jelentette ki. Szerinte vannak alapvető kérdések, amikben, ha nem értenek egyet, akkor nehéz az együttműködés a Néppárttal, péládul a migráció elutasítása ilyen.

Az is szóba került, hogy a múlt heti EU-csúcs jogállamisági jogszabály-értelmezésének a megkérdőjelezésére készül az Európai Parlament, amelynek plenáris ülése szerdán jó eséllyel megszavazza majd az erre vonatkozó négypárti – köztük európai néppárti – nyilatkozatot. Ám a miniszter szerint „semmilyen jelentősége nincs annak, hogy az Európai Parlament milyen határozatot fogad el”. – Az Európai Unió jogrendjében két szabályt érdemes figyelembe venni: az egyik maga a normatív szabály, az a rendelet, amit majd elfogad az Európai Unió tanácsa, ahol a tagállamok képviselői vesznek részt. És az állam- és kormányfők, akik pedig a legmagasabb döntéshozó testületet jelentik az Európai Unióban, ők pedig egy világos politikai megállapodást kötöttek, amit a Bizottság magára nézve kötelezőnek is vesz” – állította.

Gulyás más témákban is megnyilvánult. Többek közt az idei karácsonyról szólva elmondta, szeretnék, ha december 24-ére lehetne enyhíteni a járványügyi szabályokon, de a döntéshez látniuk kell a hétvégi járványügyi adatokat, így majd hétfőn határoz a kormány erről.