Így reagált Gundel Takács Gábor a református egyház felhívására

Így reagált Gundel Takács Gábor a református egyház felhívására

Gundel Takács Gábor Táncsics Mihály-díjas magyar újságíró, műsorvezető, sportriporter, kommentátor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa nyilatkozatban szólított fel mindenkit, aki az egyház ügyeiről megnyilatkozik, hogy azt tisztelettel és méltányossággal tegye, amely egy több évszázados egyházi közösséget, annak vezetőit és tagjait ebben az országban megilleti.

A Szemlélek megkereste Gundel Takács Gábort, aki a portál szerint „nem csupán elkötelezett református hívő, de számos egyházi rendezvény moderátora, így a Reformáció 500 emlékév nagykövete is volt.” A televíziós személyiség a következőkkel kommentálta a zsinat levelét. „Egyetértek a nyilatkozat tartalmával, régóta probléma a közbeszéd színvonaltalansága. Csak kulturált hangnemben lehet súlyos problémákra, megosztottságra megoldást találni. A Magyarországi Református Egyház vezetésének ugyanis valóban szüksége van a megújulásra, hogy maga is méltó legyen egy több évszázados egyházi közösséghez.”

A reakciók sorának azonban ezzel nincs vége, a Magyarországi Református Egyház közösségi oldalán ugyanis sorra gyűlnek a visszajelzések. Ezekből szemezgetett a keresztény portál a teljesség igénye nélkül, köztük néhány kritikus jelzést bemutatva. Volt ugyanis, aki azt írta: „Igazából az a furcsa, hogy a Református Egyház nem azt tartja méltánytalannak, hogy Balog Zoltán (szerintem gyáván) bebújt a súlyos hibája után az egyház mögé, hanem, hogy mit mond mindezekről a közvélemény. Maga az alapügy, mintha nem is lenne.” Más hívő még egyértelműbben fogalmazott: „A magyar református egyháznak megvan a maga keresztje, akit úgy hívnak, Balog Zoltán!”

Balog Zoltán, az emberi erőforrások volt minisztere februárban ismerte el, hogy Novák Katalin köztársasági elnök tanácsadójaként kegyelemre javasolta a pedofil-bűncselekmények eltussolása miatt elítélt Kónya Endrét. Utólag politikai hibának minősítette lépését. A református egyházat is megrázó botrány miatt vált meg a zsinati elnöki tisztségtől, de püspöki pozícióját megtartotta. Ez olyannyira nem tetszik a református egyház számos hívének, hogy már petíció is indult ellene. „Az egyház a híveké, és nem a politikusok játszótere: Balog Zoltánnak mennie kell” – szólított fel a petíció, amely szerint Balog szimbóluma a politika térhódításának az egyházban, és amely szeretné, ha a református egyház megvédené a közösségét.