Gyámügyesek, idősotthon-igazgató fosztogatta a gondozottakat

Gyámügyesek, idősotthon-igazgató fosztogatta a gondozottakat

Rendőrautó (Fotó: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Időskorú gondozottak ingó- és ingatlanvagyonának akarták áron alul megszerezni gyámügyesek, akik ennek érdekében hivatásos gondnokokkal és idősotthonok vezetőivel működtek együtt – közölte a Központi Nyomozó Fügyészség az MTI-vel. Mint írják, hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsítják őket.

A hivatásos gondnokok több esetben az idősek rájuk bízott vagyonának egy részét saját céljaikra fordították, amit a kormányhivatali alkalmazottak „papíroztak le” (határozatban hagyták jóvá). Egyes idős embereket pedig azért helyeztek el éppen egy adott otthonban, hogy az ezért fizetendő – esetenként irreálisan magas összegből – az intézményvezetőtől pénzt kapjon vissza az eljáró gondnok és a kormányhivatalnokok.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség – társszervek bevonásával – március elején és e hét keddjén több helyszínen házkutatást hajtott végre. Házkutatás volt egyebek mellett a hivatalos személyek szolgálati helyén, valamint a terheltek lakó- és tartózkodási helyén. A bűncselekményekből származó jelentős mennyiségű készpénzt, személygépkocsit, az egyik sértettől származó ékszereket, valamint a bűncselekményekkel kapcsolatos más bizonyítási eszközöket, okiratokat foglaltak le.

A gyanúsítottak közül többen részbeni beismerő vallomást tettek, mások tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését. „A nyomozó ügyészség eddig 11 embert hallgatott ki gyanúsítottként, hatan letartóztatásban vannak, ketten bűnügyi felügyelet alatt állnak közülük” – közölte a főügyész.