Gyengülő Fideszt mért a Nézőpont

Gyengülő Fideszt mért a Nézőpont

Választóurna 2022. április 3-án Budapesten (Fotó: REUTERS/Leonhard Foeger)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Július óta hét százalékponttal, 47 százalékra csökkent a kormánypárt támogatottsága, de baloldali ellenzéke is gyengült a nyár során – derül ki a kormánykedvenc Nézőpont Intézet friss felméréséből. Azonban mindenkit megnyugtatnak, ennek ellenére jelentős előnnyel nyerne a Fidesz egy most vasárnapi választáson.

Az intézet hozzátette, a választások után – a győzteshez húzás sokszorosan megfigyelt jelenségének megfelelően – még erősödött is a Fidesz támogatottsága. A hazai választók körében elért 52 százalékos eredménye júniusban 55, júliusban 54 százalékra emelkedett. A nyár során azonban fordulat állt be: augusztus utolsó napjaiban a kormánypárt a magyar választóknak csak a 47 százalékát tudhatta maga mögött, közülük is kétszázalékpontos csoport peremszavazónak tekinthető, azaz könnyen leszakítható – írták.

„A kormánypárt baloldali ellenzéke nem tudott profitálni a Fidesz gyengüléséből, sőt a baloldal összesített támogatottsága is tovább kopott” – írták, a baloldal alatt a kormánypropagandának megfelelően az ellenzéki összefogás pártjait értve. Hozzátették: a politikai piac egészének csökkenése figyelhető meg. Hangsúlyozták, hogy a Fidesz-tábort elhagyók bizonytalanok lettek, nem ellenzékiek. Ebbe a bizonytalan csoportba, amely immár 11 százalékra nőtt (4-ről), az egyik pártlistára sem szavazó, de mégis aktív polgárok tartoznak. A tavasszal közös listát állító hat „baloldali” párt júliusban még a választók 17, augusztus végén csak 16 százalékát tudta megszólítani – írták, hozzátéve, hogy egyedül a DK nőtt közülük, 5-ről 6 százalékra. Az egyéb „baloldali” pártra szavazók aránya 15-ről 16 százalékra emelkedett. A Nézőpont mérése szerint a „baloldali” ellenzékhez nem sorolt Mi Hazánk 5-ről 6 százalékra nőtt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 5-ről 4-re csökkent.

Azt nem közölte a Nézőpont, hogy a teljes népességen belül hogy alakultak az arányok, de mivel a politikai piac csökkenéséről írtak, így valószínűsíthetően a bizonytalanok arányának növekedését mérték.