Gyógypedagógus-képzések: pályázatokat vizsgáltak felül

Gyógypedagógus-képzések: pályázatokat vizsgáltak felül

Diszlexiaprevenciós óra az ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Központban (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy hónapja írtunk a tankerületek gyógypedagógus-továbbképzésre kiírt közbeszerzéseiről. A pályázatokon olyan kisebb-nagyobb oktatásszervező cégek tolonganak, amelyek nem rendelkeznek a speciális fejlesztési módszerek szerzői és felhasználási jogaival. Egyes társaságok ráadásul ennek dacára is nyertek, így ők tarthatják a képzéseket a gyógypedagógusoknak. A terápiák kizárólagos jogtulajdonosai hoppon maradtak, örülhetnek, ha a morzsákból jut nekik.

A szóban forgó módszereket viselkedészavarral, tanulási nehézségekkel – olvasási, számolási és más hiányosságokkal – küzdő gyerekek fejlesztésére dolgozták ki. Ilyen gyógypedagógiai program a Meixner-módszer, a LongiKid-modell, a NILD-tanulásterápia, a Sindelar–Zsoldos-program, az Alapozó Terápia, és intelligenciateszteket is érint az ügy. Mindegyik másra fókuszál, közös bennük, hogy egy-egy alapítvány, egyesület vagy intézmény a kizárólagos jogtulajdonos. A terápiák levédett jogai miatt egyébként több tankerület nem hirdetett közbeszerzést, inkább a jogtulajdonossal szerződtek.

Az oktatásszervező cégek buzgalma azért is figyelemre méltó, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint is egészen speciális képzésekről van szó. „Jellemzően ezen képzéseket csak kevés számú piaci szereplő tudja nyújtani” – derül ki a tárca válaszából, amelyet Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő kapott a cikkünk apropóján feltett kérdéseire.

Ebből a szempontból tanulságos felidézni: a Debreceni Tankerületi Központ a Meixner-programra (nyelvi hiányosságok kezelésére, olvasástanításra) és a LongiKidmódszerre (hiperaktív, beilleszkedési, tanulási zavarok kezelésére) keresett képzésszervezőt. A tankerületnél kikötötték: a jelentkezőnek szállást és étkezést is biztosítania kell a pedagógusok számára. Emiatt a jogtulajdonosoknak esélyük sem volt jelentkezni, így csupán egyetlen pályázó akadt: az Eruditio Zrt. kapta a megrendelést. A Tatabányai Tankerületi Központ egyebek mellett a tanulási kompetenciák fejlesztését segítő NILD-program oktatására írt ki közbeszerzést. A módszer kizárólagos jogtulajdonosa a Hátrányos Helyzetűekért Országos Egyesület. Ennek ellenére nem az egyesület, hanem a Magyar Tréning Oktatási Központ Kft. nyert. Ezt sikerrel támadta meg a jogtulajdonos. A pécsi tankerületnél sem a jogtulajdonost, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karát hozták ki győztesnek a Sindelar–Zsoldos-programra. (A nyertesek és a tankerületek álláspontját júniusi cikkünkben ismertettük.)

Az Emmi megerősítette cikkünk állítását: közbeszerzésben az ajánlatkérő nem lehet versenykorlátozó, azonos-egyenértékű szolgáltatással is lehet indulni. Ez tehát az egyik kiskapu. Itt „férnek be” a közbeszerzésekbe a nem jogtulajdonosok: például az akkreditált módszer elemeit lemásolva, tankönyvekből merítve, vagy a jogtulajdonos módszerein árnyalatnyit változtatva emelhetnek át elemeket a programjukba. Ez a továbbképzés minőségének rovására mehet. A másik kiskapu, hogy alvállalkozóként vonják be a jogtulajdonosokat. Erre az Eruditio a debreceni tankerületnél tett kísérletet, de a jogtulajdonosok ebből nem kértek.

A tárca emlékeztetett az Oktatási Hivatal által bevezetett szigorításra: a pályázóknak büntetőjogi nyilatkozatot kell leadniuk arról, hogy rendelkeznek a szolgáltatás szellemi jogaival. Az Emmi szerint azonban a tankerületeknek korlátozott lehetőségeik vannak az elbíráláskor. A tankerületek a tőlük elvárható gondossággal ellenőrizték a pályázatokat – írták, hozzátéve: tudnak „egy-két esetről”, amikor észrevételt tettek, ezeket az eseteket felülvizsgálták.

Miután arról értesültünk, hogy cikkünk nyomán indultak vizsgálatok, a Klebelsberg Központnál egyebek között erre is rákérdeztünk. Azt írták, a központ kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a tankerületek a jogszabályoknak megfelelően járjanak el a beszerzések során.

„A Klebelsberg Központhoz nem érkezett panasz a projektek eredményével kapcsolatban, ugyanakkor azt le kell szögezni, hogy a tankerületi központok önállóan gazdálkodó szervek, amelyek saját hatáskörben valósítják meg többek között az EFOP-3.1.6 projektjeiket is. Ha bármilyen ügyben a központ hatáskörébe és illetékességébe tartozó bejelentés érkezik, megtesszük a szükséges lépéseket” – közölték.

Cikkünk korábbi változatában az szerepelt, hogy Páva Pétert, a Pécsi Tankerületi Központ igazgatóját időközben leváltották. A felmentését – mint arról a Népszava beszámolt – az egyik szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kezdeményezte Kásler Miklós humánminiszternél és Hajnal Gabriellánál, a Klebelsberg Központ elnökénél. Páva Péter azonban máig a tankerületi központ igazgatója. A tévedésért elnézést kérünk!