Gyurcsány Ferenc: Vagy a DK tudja hatékony erővé szervezni az ellenzéket, vagy senki

Gyurcsány Ferenc: Vagy a DK tudja hatékony erővé szervezni az ellenzéket, vagy senki

Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzésének borítóképe

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Most nem lehet két ellenzék. A 2026-ig terjedő időszakban vagy a Demokratikus Koalíció tudja hatékony erővé szervezni az ellenzéket, vagy senki. Így alakult – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke vasárnap reggeli, szabadvers formájú Facebook-posztjában.

Ezt szerinte „érveléssel, igaz szóval, közös érdekeink egyértelművé tételével, elengedéssel, meggyőzéssel, a közös jövő lehetőségével, személyes figyelemmel, vigyázó kezekkel, élettel, erővel, világos mondatokkal, fegyelemmel, közös hazafias meggyőződéssel” lehet megtenni, vagy sehogy. „Megtanultunk szélben járni, mégsem lehajtani fejünket. Nem árultunk el senkit és semmit. Hibáink, mert voltak, létezésünk természetes velejárói voltak. Tesszük a dolgunkat. Új kormányt ajánlunk. Erős ellenzéket. Új hazát. Magyarországot. Európát” – írta.

Szerinte most csak egy kérdés van, hogy vele vagy ellene, mármint Orbán ellen. „Nincs itt helye sok árnyalatnak. Nem azért, mert nincsenek árnyalatok. Azért, mert most nem fontosak. Aztán majd lesz egy olyan világ, olyan Magyarország, ahol érvényes és fontos, ha kell, akár kormányt döntő kérdés is lehet például, hogy a felekezeti iskolák kaphatnak-e több állami támogatást, mint az államiak. De nem itt tartunk” – tette hozzá, a DK egyik témáját említve.

„Az Orbánnal szemben fennálló ellenzéki világ egy része, nácirokon politikát folytat. Ők a Fidesz hard. A kormány náci altagozata. Ők ellenfelek” – írta a Mi Hazánkról. Hozzátette: „A maradékot érzékeny lelkű, tisztességes hazafias demokraták alkotják, megszámlálhatatlan mennyiségű pártot alkotva. Voltak, akik már a kezdetekkor is a Demokratikus Koalícióval szemben fogalmazták meg önmagukat, más meg elhagyott félként zsigeri konok lett. Tisztességes nők és férfiak, valamilyen, inkább nem pártalapú, talán civil(?) politikai rendszerben bízva, nyílt vagy kimondatlan antigyurcsányista lélekkel, fel-felhorgadnak és mondják: mi vagyunk az újak, a jövő, mi zavarjuk el Orbán rendszerét. Hozzáteszik, ha lehet mindenki menjen el. Ők persze maradnak, de kívánják, hogy jöjjön el a nagy demokratikus civil ellenállás reneszánsza, a pártok béklyóitól megszabadított emberek alkotta forradalom, a jóság kormányzása. Parvenük nem szoktak győzni sem forradalmakban, sem választásokon. 2006-2007 óta volt idő építeni egy új, hazafias európai, demokratikus polgári oldalt. Volt sok jelentkező. Volt sok próbálkozás. Akik jöttek, bennünket is le akartak váltani. De ez ma már nem fontos.”

„Mi ma nem látunk a liberális parlamenti demokráciánál jobban működő rendszert. Szerintünk tisztességes azt kérni, hogy csak az támadja ezt a rendszert, annak alapelemeit, például a demokratikus pártokat, aki tud ennél bizonyítottan jobbat. Ha viszont nem, akkor jobb, ha tudja: elégedetlenségének magasztos normává emelése a mi oldalunk széthullását, a mai hatalom fenntartását segíti”– fogalmazott.

A civileknek is odaszúrt. „Cikkek, bejegyzések, tüntetések önmagukban veszélytelenek a rendszerre. A rendszer sikeres ellenzéke csak jól szervezett politikai közösség lehet. Döntened kell: kormánykritikus, vagy rendszerkritikus vagy. Az úgymond (párt)politikamentes civil ellenállás nem megdönti, hanem szándékától függetlenül erősiti a rendszert. Mert ami javítható, az életképes, ha életképes, akkor meg lehet tartani. Akinek elég a kompromisszum, az a rendszert erősíti. Mi nem javítani akarjuk ezt a rendszert, hanem megdönteni. Aki nem akar pártokat, az nem akar parlamentarizmust.”

Frissítés: Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke reagált Gyurcsány posztjára, szerinte az üzenete nem jó időket idéz, a DK felett pedig áthatolhatatlan üvegplafon van.