Ha 2024-ben is szeretne mézet fogyasztani, felejtse el a petárdázást!

Ha 2024-ben is szeretne mézet fogyasztani, felejtse el a petárdázást!

Fotó: Unsplash/Matthew T. Rader

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szilveszter sokaknak egyet jelent a petárdázással, pedig köztudott, a durrogtatás a legtöbb állatot rettegéssel tölti el, ami sokuk számára végzetes is lehet.

Kevéssé ismert tény, hogy a háziállatokon, madarakon kívül a méhek is veszélyben vannak a szilveszteri tüzijátékok idején. Amint a mégrajbefogóként ismert Boros Tibor a minap közösségi oldalára írt bejegyzésében kifejtette, a méhcsaládok téli nyugalmát is megzavarja a természetellenes hanghatás. Az egész évi gyűjtögetés után a méhek ősz végén nyugovóra térnek, ez azonban nem jelenti azt, hogy téli álmot alszanak. Ehelyett a kaptárakban fürtöket alkotnak, melynek közepén a méhkirálynő pihen, akit körülvesz a családja. Testükkel a fürt közepét akár 25-30 fokra is képesek felmelegíteni, ami télen, amikor a kaptárban fagypont közelében van a hőmérséklet igen hasznos, hisz megvédi őket a fagyhaláltól. Ám nem csak a királynőre, egymásra is figyelnek. Amikor a fürt külső részén pihenő méhek fázni kezdenek, helyet cserélnek a belső körösökkel. Így megy ez egészen tavaszig, amíg a levegő hőmérséklete újra fel nem melegszik legalább 15 fokra. A helycsere során nagyon vigyáznak, hogy a fürt belseje ki ne hűljön, ez ugyanis a méhcsalád halálát jelenti.

Mi történik azonban akkor, ha robbanásoktól hangos a szilveszter éjszaka? A természetellenes zajra a méhek nyugtalanokká válnak, megijednek, azt hiszik veszélyben a család biztonsága, így elkezdenek lassanként szétszéledni. Megbomlik a fürt, amely addig a családot védte, a meleg elillan, lassanként mindenki átfázik. Boros Tibor szerint a következmény, hogy ilyenkor 35-40 ezer méh megdermed, elpusztul. „Oda van egy komplett méhcsalád. Nem csak a méhcsalád, hanem a méhész élete is, hisz az ő bevétele a szakmájából ered, a szakmája meg ugye a méhészet. Az anyagi kár 35-50000 Ft-ig terjedhet egy méhcsaládnál. A méhek elvesztése meg felbecsülhetetlen kár” – írja bejegyzésében. Hozzáteszi, a méhész veszteségét ilyenkor senki nem fizeti ki, így miközben egyes családoknál petárdázással telik a szilveszter, a méhészcsaládok ilyenkor attól rettegnek, lesz-e bevételük a jövő évben.