Hadházy a pártok tusványosi vitájáról: Őfelsége ellenzéke legitimálja a rendszert

Hadházy a pártok tusványosi vitájáról: Őfelsége ellenzéke legitimálja a rendszert

Fidesz-KDNP-s politikusok és ellenzéki képviselők vitája Tusványoson (Fotó: Kocsis Máté / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Úgy tűnik, egyes ellenzéki pártok  hivatalosan is elfogadták a nekik kiosztott „őfelsége ellenzéke” szerepet, hiszen képviselőik lelkesen szerepeltek az állampárt legfontosabb nyári eseményén, a Bálványosi Szabadegyetemen – erről írt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő közösségi oldalán pénteken.  A „Pártközi vitafórum választások előtt” címmel megrendezett eseményt csütörtökön tartották, itt ült egy asztalhoz Tusnádfürdőn Kocsis Máté (Fidesz), Molnár Zsolt (MSZP,) Kanász-Nagy Máté (LMP), Brenner Koloman (Jobbik-Konzervatívok), valamint Nacsa Lőrinc (KDNP). 

Hadházy bejegyzésében emlékeztet, hogy a Fidesz új stratégiája, hogy bizonyítsa, akár demokratikus módon is le lehet őket váltani. Ehhez van szükség azokra az ellenzéki politikusokra, akik nem csupán a szabadegyetemen láthatók, de egy ideje már az állami propaganda tévé műsoraiban is szerepet osztanak nekik.

– Fidesz szempontjából érthető az igyekezet, végre nem csak Schiffer András játssza a díszbohóc szerepét, szépen el lehet bábozni a demokratikus vitákat, valójában mindenféle kockázat nélkül. Az is elég egyértelmű, hogy a három törpepárt három képviselője milyen előnyöket remél a szereplése cserébe – vélte. Szerinte az érintettek egy szavazót sem nyernek ezekkel a fellépésekkel, de ha eljátsszák a nekik kiosztott szerepet, más elbánásban részesülnek majd a hatalom részéről, mint azok, akik megpróbálnak a rendszer ellenzékeként működni.

Később arról ír Hadházy, hogy a díszellenzék alapvetően fontos része a rendszernek, hiszen ez segít fenntartani a látszatot, hogy elvileg le lehet váltani választáson a kormányt. Majd arra hívja fel a figyelmet, hogy éppen ezért ezekben a hibrid rezsimekben az ellenzékiséget komolyan gondoló politikusnak mindennapos, folyamatos dilemmát kell jelentenie, hogy akár a legjobban végzett munka is csak a hatalmat legitimizálja. „Hiszen a hatalom mutogathat rá (rám is), hogy na ugye, ez is pofázhat nyugodtan, hiszen itt szabadság van.”

Arról, hogy a DK, a Momentum, a Párbeszéd és a Mi Hazánk miért nem vett részt a tusványosi vitán, itt olvashatják a Magyar Hang körképét.