Hagia Szophia: A magyar kormány nem fogja nyilvánosan felemelni a szavát a törökökkel szemben

Hagia Szophia: A magyar kormány nem fogja nyilvánosan felemelni a szavát a törökökkel szemben

Az 532 és 537 között épült isztambuli Hagia Szophia (Fotó: Nserrano/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem a vallások és civilizációk békés együttélését szolgálja az Hagia Szophia mecsetté nyilvánítása, de a kormány nem fogja nyilvánosan elítélni a török partnert. Erről Azbej Tristan beszélt a Spirit FM-en futó Spirit Show című műsorban. A beszélgetést az ATV.hu szemlézte.

Az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár elmondta, felvették a kapcsolatot a törökországi keresztény közösségekkel. Ők viszont szerinte megjegyezték, hogy humanitárius segítségre az ügyben nincs szükségük. Néhány incidenst leszámítva a keresztények szabadon gyakorolhatják vallásukat az országban – állította Azbej Tristan.

Az államtitkár úgy látja, az ügy praktikus jelentősége csekély, viszont a szimbolikus jelentősége történelmi távlatban hatalmas. De a politikai hátteret is tisztán kell látni szerinte: a törökök a vezető szerepüket akarják megerősíteni a muszlim világban. A magyar-török diplomáciai kapcsolatok nem egymás sértegetéséről szólnak, ez ellentétes Magyarország érdekével, ezért nyilvánosan nem ítélik el a török partnert. De diplomáciai csatornákon majd szóvá teszik a dolgot – nyugtatott meg mindenkit Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár.