Hamarosan véget érhetnek Mészárosék helikopteres vadászatai

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jogerős ítélet született a bélmegyeri vadásztársaság és a Mészáros Lőrinc fia által vezetett Hidashát-Bélmegyer Vadgazdálkodási Társaság ügyében. A Gyulai Törvényszék a vadászterületükről kiszorított vadászoknak adott igazat, így még az is megeshet, hogy a nemzet gázszerelőjének és társaságának hamarosan el kell hagynia azt a békési vadászkastélyt, ahol korábban Kádár János és Leonyid Brezsnyev ment többek között fácánra és nyúlra.

El is mondta még a Magyar Nemzetnek egy helybeli asszony, hogy annyi változott a településen az elmúlt évtizedekhez képest, hogy most nem a magyar és szovjet főelvtársak kedvteléséhez, hanem a nemzeti együttműködés rendszerének új földesurainak asszisztálnak hajtóként a bélmegyeriek.

Mészáros Lőrincék egyébként a helybeli elmondások szerint több mindenben is rátettek egy lapáttal a vörös elődök rongyrázására. Mert míg Kádárékat csak hintón ringatták a helyiek, addig Mészáros Lőrincék a helybeliek elmondása szerint nemcsak hintón, hanem telepjáróval, és helikopterrel érkeztek meg Békés megye mélyére. Utóbbira azért volt szükségük, mert Bélmegyerre olyan rossz utak vezettek, hogy jobbnak látták átrepülni a kátyúk fölött, mint kerülgetni őket. A kastély környékén aztán megkezdődik a vadászat, állítólag váltott puskákkal lőttek a fácánokra az új beköltözők.

Minderre a már-már szokásos kis magyar einstandnak nevezhető eljárásra úgy került sor, hogy 2016. augusztus 12-én összehívták a szóban forgó vadászterület földtulajdonosait, hogy az új vadászati törvénynek megfelelően újraosztott terület hasznosításáról döntsenek. A közgyűlésen a térségben korábban vadászati jogokkal bíró Bélmegyeri Földtulajdonosok Vadgazdálkodó Vadásztársaságának tagjait váratlanul érte, amikor a meghirdetett napirendeken túl arról is szavaztak, hogy a jövőben a Hidashát-Bélmegyer Vadgazdálkodási Társaság szervezhet vadászatokat ott, ahol a bélmegyeriek évtizedeken keresztül gazdálkodtak. Az új szerződött vadásztársaság elnöke nem más, mint ifjabb Mészáros Lőrinc, Mészáros Lőrinc fia.

A kitúrt vadászok nem nyugodtak bele, és bíróságra vitték az ügyet, a Gyulai Törvényszék pedig végül kimondta, hogy nem voltak szabályosak a földtulajdonosok meghatalmazásai, ezért a 2016-os közgyűlésen született döntések is érvénytelenek. A hvg-nek az egyik vadász elmondta, hogy a hatóságnak most fel kell függesztenie a jog gyakorlását, tehát ki kell mondja, hogy ifjabb Mészárosék nem vadászhatnak ezen a bélmegyeri területen, nekik pedig kezdeményezniük kell, hogy számukra engedélyezzék a vadászatot. Megjegyezte a vadász azt is, hogy ugyan „másfél éve nem is alszik, de most isznak egyet az ítéletre”, mert „már lehet”.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.