Hatalmasat esett a születésszám januárban

Hatalmasat esett a születésszám januárban

Újszülött csecsemő (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

6650 gyerek született Magyarországon idén januárban, 902-vel kevesebb, mint 2023 első hónapjában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ez 12 százalékos csökkenést jelent. A tavalyi év egyébként történelmi mélypontot hozott a születésszámban, de pont a január volt az egyetlen olyan hónap, amely a sokéves átlag fölötti számot hozott – most ehhez képest lett egy nagyon nagy visszaesés.

A demográfiai statisztika halálozási oldala némileg javult: 11 723-an haltak meg az év első hónapjában, a tavaly januárinál 134-gyel kevesebben. A természetes fogyás a 2023. januári 4305-tel szemben most 5073 fő volt. A KSH ilyenkor szokta közzétenni a termékenységi arányszámot is, ami azt mutatja, hogy egy nő átlagosan hány gyereket szül élete folyamán, ez azonban a mostani adatközlésből kimaradt. Annyi az adatsorokból kiderült még, hogy idén januárban 1678 házasságot kötöttek, ami 37 százalékos növekedés 2023 januárjához képest, de az elmúlt 12 hónapban így is 20 százalékkal csökkent az új házasságok száma.