Hatpontos programot hirdetett Orbán Viktor

Hatpontos programot hirdetett Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján a budapesti New York Palace szállodában 2019. február 27-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is Európa élcsoportjába akarja felhozni Magyarországot 2030-ra Orbán Viktor miniszterelnök, s ennek érdekében hatpontos programot hirdetett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hagyományos gazdasági évnyitóján. Ehhez a versenyképesség jelentős emelésére és népességfogyás megállítására van szükség. A kormányfő szerint 2030-ig a következő hat célt kell elérni:

  • Az unió 5 legjobb országa közé kell kerülni, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni.
  • Fel kell verekednünk magunkat az EU 5 legversenyképesebb országa közé.
  • Meg kell állítani a népesség fogyását.
  • Újjá kell építeni a Kárpát-medencét fizikai és gazdasági értelemben egyaránt. Az országhatárokig el kell érjenek autópályáink.
  • A Kárpát-medence után a teljes közép-európai régió gazdasági egységgé kell alakítani. El kell érni, hogy a hazánkban nagy szerepet játszó külföldi cégek ne vihessék ki a profitot az országból, vagy ellensúlyozni kell azt. Ma még ugyan külföldi működő tőkére van szükségünk, de arra kell törekedni, hogy legalább annyi pénzt keresnünk külföldön, mint amennyit innen kivisznek, azaz be kell szállni a globális gazdasági versenybe.
  • Energiafüggetlenségre van szükség, amihez szükség van Paks fejlesztésére, de hangsúlyt kell helyezni a zöldenergia, különösen a napenergia fejlesztésére. A román gázt Magyarországon keresztül kell szállítani, meg kell épüljön az Északi áramlat, valamint a szlovén-olasz vezeték az olasz LNG-terminál eléréséhez.

A népességfogyásról szólva elmondta, az ország lakossága nem növekszik a belátható jövőben, vendégmunkásokat pedig csak korlátozottan és átmenetileg akarunk beengedni. További tartalék lehet még a határmenti térségekben: a nem magyar állampolgárokat és nem magyar nemzetiségűeket is be lehet vonni a munkaerőpiacra. Összességében a gazdasági növekedésnek nem a lakosságszám növekedéséből, hanem más forrásból kell jönni.

Komcsizás, nácizás, sorosozás után családvédelmi akciótervet hirdetett Orbán Viktor | Magyar Hang

A miniszterelnök évértékelőjében hevesen bírálta az ellenzéket. Szélesítik a csokot, tízmilliós hitelt adnak a frissen házasodó nőknek.

Megismételte korábbi kijelentését, amely szerint segély helyett munkaalapú legyen a magyar rendszer, illetve hogy ki kell terjeszteni a családtámogatások: a cél a demográfiai romlás megállítása, a 2,1-es termékenységi rátára elérése.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy továbbra is rendben kell lenni a pénzügyeknek: továbbra is 3 százalék alatt kell tartani a deficitet, csökkenteni kell az adósságot, amelynek teljes egészében magyar kézben kell lenni – utalt a jegybank friss versenyképességi programjára.