Helsinki Bizottság: Emberevő sorozatgyilkosként ábrázolja a büntetés-végrehajtás a fogvatartottakat

Helsinki Bizottság: Emberevő sorozatgyilkosként ábrázolja a büntetés-végrehajtás a fogvatartottakat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kritizálja a Helsinki Bizottság a büntetés-végrehajtás toborzó plakátját, amelyen egy Hannibal Lecterre emlékeztető fogvatartottra vigyáznak az őrök. A jogvédő szervezet szerint ez nem szolgálja a büntetés-végrehajtás céljait, ráadásul a koronavírus-járvány idején az elítéltek 12 órás műszakokban gyártják a maszkokat, ami szintén nem felel meg a fenti képnek.

Miközben az elítéltek a járványhelyzet kezelését elősegítő maszkot gyártanak 12 órás műszakokban, a büntetés-végrehajtás Hannibal Lecter karakterének megidézésével próbál munkaerőt toborozni – írja honlapján a Magyar Helsinki Bizottság. A fogvatartottak jogaival is foglalkozó szervezet már korábban jelezte a büntetésvégrehajtás felé: kifogásuk van a toborzó plakát ellen. A plakáton egy elítélt látható a filmbéli sorozatgyilkoséra, Hannibal Lecterére emlékeztető maszkban.

– A börtönök krónikus munkaerőhiánnyal küzdenek, de ez a fajta „toborzási stratégia” kifejezetten ártalmas – véli a Magyar Helsinki Bizottság. A szervezet előbb levélben kérte a hirdetések eltávolítását. Miután ez nem történt meg, most nyilvánossághoz fordulnak.

A képen nem a Hannibal Lecter-filmekben szereplő eredeti emberevő sorozatgyilkos látható, akit Anthony Hopkins alakított, de a maszk, amit a fogvatartott visel, valóban emlékeztet a filmben látottra. A plakátra azt is ráírták, hogy Magyarországon jelenleg mindössze 60 magas biztonsági besorolású fogvatartott tölti életfogytig tartó szabadságvesztés büntetését, amiből arra lehet következtetni, hogy egy magas biztonsági besorolású rabot akart ábrázolni a plakát, ám a büntetésvégrehajtáshoz jelentkező potenciális munkavállalók döntő többsége valószínűleg egyetlen ilyen fogvatartottal sem fog találkozni a munkája során.

A Magyar Helsinki Bizottság még április 14-én levélben arra kérte a büntetés-végrehajtás országos parancsnokát, hogy távolítsák el ezeket a toborzó felhívásaikat az internetről. A civil jogvédők azt is szorgalmazták, hogy a büntetés-végrehajtás a továbbiakban ne használjon hasonló kommunikációs eszközöket. „Különösen visszás ez éppen akkor, amikor más csatornákon arról kommunikál a büntetés-végrehajtás szervezete, hogy a fogvatartottak napi 12 órás műszakokban gyártanak maszkokat a járvány elleni védekezéshez.” – írta a Helsinki Bizottság.

„Nincs könnyű dolguk a börtönökben dolgozóknak. Az óriási létszámhiány, a rossz fizikai körülmények, a túlzsúfoltság, a jelentős fluktuáció miatt különösen. Ezen nem fog segíteni, ha a büntetés-végrehajtás a hirdetéseiben azt sugallja, hogy ott szájkosaras kannibálokra kell vigyázni. Ez a fajta kommunikáció erősíti a fogvatartottak társadalmi megbélyegzését, ami nyilvánvaló módon ellentétes a büntetés-végrehajtás törvényben is rögzített alapfeladatával, az elítéltek társadalmi beilleszkedésének és a jogkövető magatartásuk kialakulásának elősegítésével.” – áll a közleményben.