Hernádi Zsolt cége szállodaépítésének 40 százalékát az adófizetők állják

Hernádi Zsolt cége szállodaépítésének 40 százalékát az adófizetők állják

Hernádi Zsolt magyar üzletember, a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. elnök-vezérigazgatója (Fotó: Wikimedia – Délmagyarország / Karnok Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Dunakanyarban létesítendő szállodák építésére szánt három milliárd forintos keretből 2,8 milliárd forintot nyert el tavaly a Kisfaludy-pályázatokon keresztül a Mol-vezér Hernádi Zsolt érdekeltségébe tartozó Solva Property Kft., amely Esztergomban szeretné felépíteni az esztergomi Mária Valéria Hotelt – írja a Privátbankár a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) honlapján elérhető listára hivatkozva.

Az biztos, hogy mások is igényt tartottak volna a vissza nem térítendő támogatásra, hiszen a Napi.hu kérdésére tavaly májusban a turisztikai ügynökség azt válaszolta, hogy még értékelik a beérkezett pályázati anyagokat. A jelek szerint végül mégis a 19-20 milliárd forint saját vagyonnal rendelkező Hernádi Zsolthoz köthető cég nyert el 2,8 milliárd forintot.

Hogy mikor született meg a végső döntés, azt nem lehet pontosan tudni, mindenesetre a Mol-vezér tulajdonában lévő Solva Property tavaly szeptemberben eredményt tudott hirdetni a négycsillagos Mária Valéria szálloda kivitelezésre kiírt közbeszerzésen. Ebből az következik, hogy a pénz már akkor rendelkezésre állt. A nyertes a Garancsi István tulajdonában lévő Market Építő Zrt. lett 6,7 milliárd forintos ajánlatával, ami azt jelenti, hogy a beruházás 41-42 százalékát az adófizetők állják.

A gödör mélyén: megtörhető az esztergomi átok? | Magyar Hang

Magának az esztergomi Prímás-szigeten található Mária Valéria Hotelnek meglehetősen hányattatott sorsa van. Még 2008-ban kapott építési engedélyt egy helyi vállalkozó, Gimesi Sándor, aki 9 évig nem tudta befejezni az építkezést, főleg a hitelválság miatt és állami támogatást sem kapott. A félkész hotelt folyamatosan hirdette, végül 2018 végén adta el az ingatlant. Az is rengeteg gondot okozott az évek alatt, hogy árterületről van szó, ami miatt például a szálloda alá tervezett mélygarázs többször is beázott.

A helyszínen kitett tábla szerint a 8 szintes, 149 szobás épület 2021 januárra készülhet el. A mellette álló telken a Market konténerei már állnak, a szerkezetkész ház több emeletét pedig befóliázták. Hogy a jövőben ne vigye el a Duna esetleges áradása Hernádi Zsolt luxusszállodáját, azt az új városvezetés is igyekszik megelőzni. Tavaly október 13-a óta Esztergom fideszes polgármesterét Hernádi Ádámnak hívják. Nem puszta véletlenről van szó, a polgármester a Mol-vezér unokaöccse. Hernádi Ádám pedig február 13-án jelentette be, hogy jövőre elkezdődhet az esztergomi árvízvédelmi gát építése.