Szentendrei körzet: megmérték, hogy ki győzhetné le a fideszes jelöltet

Szentendrei körzet: megmérték, hogy ki győzhetné le a fideszes jelöltet

Voksolás 2019. október 13-án. (Fotó: MTI/Sóki Tamás) (Képünk illusztráció)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelenleg a momentumos Buzinkay Györgyöt látnák a legszívesebben a fideszes Hadházy Sándor kihívójaként a szentendrei központú, Pest megye 3-as számú választókerületben. Ugyanakkor a megkérdezettek válaszaiból kiderül: annak örülnének a leginkább, ha Hadházy Sándor lenne a jövőben is az országgyűlési képviselőjük – derül ki a Magyar Hang birtokába jutott reprezentatív közvélemény-kutatás eredményéből.

A választási adatok szerint Szentendre tipikus billegő körzetnek számít, így ha az ellenzék ezt és a hasonlókat nem nyeri meg, akkor aligha lesz kormányváltás. Ebben a körzetben a Fidesz már a 2018-as parlamenti választáson is az országos átlag alatt teljesített, a 2019-es önkormányzati választáson pedig szinte teljesen egy szinten volt a kormány és az ellenzék. Ez azt jelenti, Hadházy Sándor 2018-ban a szavazatok 46 százalékával nyert, és az akkor külön jelölteket állító ellenzéki jelöltek közül ez a három politikus érte el a legjobb eredményt úgy, hogy egyébként tízen is elindultak a kormánypárti képviselő ellen:

– Király Miklós, DK: 19.3%
– Pál Gábor, Jobbik: 17,45%
– Drávucz Zsolt, LMP: 7,07 százalék

Érdekesség, hogy a Momentum akkor is állított jelöltet Vásárhelyi Judit személyében, ő akkor 2,21 százalékot kapott.

2019 októberében már nemcsak, hogy ellenzéki jelölt lett a körzet legnagyobb városának polgármestere, de a szentendrei egyéni körzetek mindegyikében is ellenzékiek nyertek, így a fideszes képviselőknek mindössze kompenzációs listán sikerült bejutniuk a testületbe. Ami a megyei listát illet, a Pest 03 EVK-ban 50,4%-ot kapott a Fidesz, míg összesen 49,6%-ot az ellenzéki pártok. Ezen belül a Momentum 24,4 %-ot, a DK 14,7%-ot, a Jobbik 6,9 %-ot, míg az MSZP-P 3,5%-ot.

Mi derült ki a felmérésből?

Az adtafelvételt az Iránytű végezte október 21 és 26-a között telefonon, összesen 800 főt kérdeztek meg. Mikor a megkérdezetteknek felsorolták a helyben ismert politikusok nevét arra kérve őket, hogy egy 5-ös skálán mondják meg, a jövőben mennyire szívesen látnák őket országgyűlési képviselőként, az alábbi módon alakultak az értékelések (az 1-es azt jelenti, hogy egyáltalán nem látnák szívesen, az 5-ös pedig azt, hogy nagyon szívesen látnák):

Hadházy Sándor (Fidesz)3,14
Buzinkay György (Momentum)2,3
Pál Gábor (Jobbik)2,24
Király Miklós (DK)2,09
Béres András (Párbeszéd)2,23

A kutatásban résztvevőktől azt is megkérdezték, hogy ha csak az ellenzéki jelöltek közül lehetne választani, kire voksolnának. Itt a válaszok így alakultak:

Buzinkay György (Momentum)36,2%
Pál Gábor (Jobbik)20,0%
Király Miklós (DK)30,8%
Béres András, Párbeszéd13,8%

Végezetül a felmérésből az is kiderült, hogy hogyan szavaznának a választók, ha Hadházy Sándor ellen egyetlen adott politikus indulna összellenzéki jelöltként. Itt az derült ki, jelen állás szerint akkor van az ellenzéknek a legnagyobb esélye, ha Buzinkay indul, ugyanis rá 31,6 százalék szavazna, Hadházyra pedig 41,5 százalék.

Ha másik politikus indulna közös jelöltként, akkor egyébként így alakultak volna az arányok:

Buzinkay György (Momentum)31,6%41,5%Hadházy Sándor (Fidesz)
Pál Gábor (Jobbik)27,3%42,1%Hadházy Sándor (Fidesz)
Király Miklós (DK)26,7%44,7%Hadházy Sándor (Fidesz)
Béres András, Párbeszéd30,3%42,4%Hadházy Sándor (Fidesz)

Az viszont biztos, a választók között egy dologban igen nagy az egyetértés: mindenképpen helyi képviselőt szeretnének. Ugyanis a kérdésre, hogy „Egyetért-e azzal, hogy olyan képviselőre van szükség, aki a választókerületben él”, az alábbi válaszok születtek:

Igen: 81,5%
Nem: 15,1 %
Nem tudja / Nem válaszol: 3,5%