Hová tűnt Áder János?

Hová tűnt Áder János?

Áder János köztársasági elnök és Weisz Fanni jeltolmács, siket esélyegyenlőségi aktivista az államfő újévi köszöntőjének televíziós felvételén a Sándor-palotában 2019. december 27-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Index annak igyekezett utána járni, mit tesz a járvány idején a meglepően csendben lévő államfő.

Ahogy írják, a március 15-i alkalmat leszámítva az elmúlt hetekben egyszer se szólalt meg a köztársasági elnök. Nem mondott beszédet, nem adott interjút, nem üzent semmit, miközben az ország jóformán a feje tetejére állt.

Az Index munkatársai arra is kíváncsiak voltak, hogy akkor mégis mivel tölti napjait Áder a veszélyhelyzet március 11-i kihirdetése óta. Kérdésükre Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója azt írta, „a köztársasági elnök Magyarországra akkreditált nagyköveteket fogadott bemutatkozó látogatáson, nemzeti ünnepünk alkalmából részt vett az ünnepélyes zászlófelvonáson, és üzenetet mondott a közszolgálati televízió csatornáin, illetve tábornokokat nevezett ki.  A köztársasági elnök mindezek mellett folyamatosan ellátta és ellátja az alaptörvény által rá rótt azon feladatokat, melyek a jogalkotással, állampolgári ügyekkel, kegyelmi kérvényekkel kapcsolatosak.”

Az Index kérdésére Altorjai azt is megírta, a koronavírus miatt Áder külföldi programjait lemondták, diplomáciai látogatásait később pótolja. Több hazai programját is törölni kellett. Nem adta át például a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, de elmaradt egy klímaelőadása a kecskeméti Neumann János Egyetemen, és a Magyar-Lengyel Barátság Napja rendezvényeit se tartották meg Csepelen. 

Hogy a köztársasági elnök nem tűnt el egészen, az MTI március 16-án közzétett fotói bizonyítják. Áder megbízóleveleket vett át a Sándor-palotában a görög, a ciprusi, az ausztrál és a brazil nagykövetektől.

„Ha kicsit körülnézünk a szomszédos országokban, meglepő a magyar köztársasági elnök hallgatása, a környező országok államfői Facebook-oldalukon és a sajtón keresztül sorra adják a szimbolikus nyilatkozatokat, amellyel igyekeznek megnyugtatni állampolgáraikat, és segíteni a járvány elleni védekezést.” - írja a portál.

Mindeközben Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közérdekű adatkérésben próbálja megtudni a Köztársasági Elnöki Hivataltól, hogy mit dolgozott az államfő a veszélyhelyzet kihirdetése óta.

https://www.facebook.com/szelbernadett/posts/2746139815498943