Osztrák szál is felbukkan a Libanonban felrobbant csipogók ügyében

Osztrák szál is felbukkan a Libanonban felrobbant csipogók ügyében

Felrobbantott hezbollahos csipogók maradványai a libanoni Bejrútban 2024. szeptember 18-án (Fotó: AFP via Europress)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tovább bonyolódik a Libanonban felrobbant csipogók ügye: a Die Presse arról számol be, hogy Ausztriába vezet egy lehetséges nyom a kedden Libanonban felrobbant, mintegy 2800 embert megsebesítő és legalább 12-t megölő csipogók eredetével kapcsolatban. 

A szóban forgó csipogókat a magyar BAC Consulting Kft. tervezte és gyártotta, de a gyártást egy Tom nevű férfi irányította Ausztriában – mondta a lapnak az AR-924 típusú csipogókat forgalmazó tajvani cég, a Gold Apollo vezérigazgatója, Hszu Csing-kuang. Hszu azt mondta, soha nem találkozott személyesen a Tom nevű osztrák képviselővel, de videón keresztül egyeztetett vele. Röviddel a kapcsolatfelvétel után „egy mérnökcsoportot rávett, hogy tervezze meg saját személyhívóját, amelyet Gold Apollo márkanév alatt forgalmazott” – állítja Hszu, aki szerint osztrák képviselő teljes ellenőrzést gyakorolt a csipogók gyártása felett. „Azt mondtuk neki, hogy amit maga készít, az nem szép és nem is jó, használja az én termékemet” – folytatta a tajvani cégvezető. 

De ez láthatóan hiábavaló volt, és időközben Tomnak „majdnem három éve” nem szállítottak többé. Az engedély sosem említette Libanont, egyszer viszont gond volt egy banki átutalással, és Hszu azt mondta, „furcsa érzése volt”. Bejelentette, hogy pert indít a BAC ellen, mivel a Gold Apollo áldozatnak tekinti magát az ügyben. A 444 egyébként megnézte a csipogóbotrány miatt híressé vált Cristiana Bársony-Arcidiacono lakcímeit, és rejtélyes postaláda-feliratokat, üres lakásokat meg évtizedek óta Olaszországban élő szülőket talált. Van egy bolgár szála is a rejtélyes ügynek.

Már 37 ember halt meg a csipogók keddi és a walkie-talkie-k szerdai felrobbantása miatt Libanonban, több száz sebesültet még kórházban ápolnak. Idehaza összeül szeptember 26-án az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a Libanonban felrobbant csipogók ügyében. A testület összehívását a DK kezdeményezte. A frakció szerint ugyanis nemzetbiztonsági kockázat, hogy egy Magyarországra bejegyzett, az izraeli titkosszolgálat által létrehozott fedőcégen keresztül kerültek Libanonba azok a robbanóanyaggal megtöltött csipogók, amelyek számos Hezbollah-tag halálát és sérülését okozták.