Hvg.hu: a mentőszolgálat is szűr a megbízhatatlannak tartott gyorsteszttel

Hvg.hu: a mentőszolgálat is szűr a megbízhatatlannak tartott gyorsteszttel

Koronavírus – Mentőautó 2020. március 25-én a Szent László Kórházánál (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vér ellenanyag-szintjét mérő gyorsteszttel (is) szűri a koronavírus-gyanús betegeket az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) annak ellenére, hogy a mikrobiológusok és virológusok szerint nem alkalmas a módszer a fertőzés kimutatására – írja a Hvg.hu. Az új gyorsteszt veszélye, hogy sok esetben tévesen ad negatív eredményt, a fertőzöttek így egészségesnek gondolhatják magukat, és tovább fertőzhetnek.

Egy, a portálhoz eljuttott belső levelezésben az MTA Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézetének kutatói arról értekeztek, hogy a magánszolgáltatóknál elérhető, antitest alapú gyorstesztelés valójában semmire nem jó. A vérben megtalálható ellenanyag ugyanis nagyrészt csak a fertőzés lezajlása után, igazából a gyógyult betegeknél jelenik meg.

Azt írják, hogy a módszer segítségével legfeljebb utólag azt lehet lemérni, hogy hányan fertőződtek át – és szereztek adott esetben védettséget egy újabb COVID-19 fertőzéssel szemben. Már amennyiben igaz az erre vonatkozó vizsgálatok állítása, ugyanis a hírek szerint volt már példa arra is, hogy valaki még egyszer átesett a fertőzésen.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a portál egyik érdeklődésére küldött válaszban arról számolt be, hogy az OMSZ speciális, mintavevő egységei a kezdetben alkalmazott, garatváladékból történt (úgynevezett PCR) mintavétel helyett egy ideje gyorstesztet (is) használnak. Ezt a lapnak egy olyan olvasó is megerősítette, akihez koronavírus-fertőzés-gyanú miatt ment ki a mentő.

A gyorstesztek kockázataira egyébként az ilyen szűrést végző magánklinikák is figyelmeztetnek.