Így adná olcsóbban az albérleteket a Fővárosi Lakásügynökség

Így adná olcsóbban az albérleteket a Fővárosi Lakásügynökség

Ferencvárosi lakások (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A középosztálybeliek számára is megfizethetetlenné váltak az ingatlan- és albérletárak, ezért dolgozott ki a fővárosi önkormányzat egy új koncepciót a megfizethető, bérbe vehető lakások számának növelésére – nyilatkozta a 24.hu-nak Kovács Vera, a március közepén felállított Fővárosi Lakásügynökség vezetője.

Az ügynökség egy ingatlankezelő csomaggal indult. Ennek lényege, hogy megpróbálnak minél több üresen álló ingatlant hasznosítási célból bérbe venni a tulajdonosoktól. Átvállalnak tőlük minden ehhez köthető feladatot és garanciát vállalnak arra, hogy rendben tartják a lakást, cserébe a tulajdonos a piaci árnál alacsonyabb bérleti díjat kap majd. – A piaci árakhoz képest 30 százalékkal lesznek olcsóbbak a lakásügynökségi lakások – közölte az Utcáról Lakásba Egyesület korábbi alapítója, aki azt is elmondta, hogy a tulajdonosok 15 százalékkal kevesebbet kapnak majd kézhez, a maradék 15 százalékot pedig a lakásügynökség pótolja ki. Egy 200 ezer forintos albérletnél ez 60 ezer forint megtakarítást jelent.

Az első körben annak a bérlői körnek biztosítanak majd lehetőséget, akik leadott lakáskérelemmel rendelkeznek a főváros rendszerében. Ide tartoznak a szolgálati lakásra jelentkező közalkalmazottak a buszsofőröktől az óvónőkig; a fővárosi cégek dolgozói és a méltányossági alapon lakást kérelmezők is (például mozgáskorlátozott személyek, egyedülálló szülők vagy bedőlt lakáshitelesek). Egyelőre nincs konkrét cél, amit az első évben el akarnának érni. Kovács szerint sok lakás áll üresen Budapesten, de nincsenek pontos számaik. A KSH adatai alapján 160 ezer olyan lakásról tudnak, amelyben nem laknak állandóan, de ebben szerepelnek irodák és rendelők is. Azt viszont tudják, hogy sok tulajdonos kockázatkerülésből tartja üresen az ingatlanát.

Kezdetben az ügynökség csak várja a jelentkezőket, tehát nem próbálják felkutatni az üres lakások tulajdonosait. Arra később lehet esély, hogy proaktívak legyenek. Egy 2021-ben készült felmérés alapján a tulajdonosok általában 15-20 százalékos lakbérengedményt tartanak elfogadhatónak a piaci szinthez képest. A felmérés alapján a Fővárosi Lakásügynökség hét év alatt nagyjából 2500 lakást tudna kezelni, amelyből 2000 önkormányzati, 500 pedig magánszektorból bevont lakás lenne.