Indul az aláírásgyűjtés a Fudan-népszavazásra, Karácsonyék átvették az íveket

Indul az aláírásgyűjtés a Fudan-népszavazásra, Karácsonyék átvették az íveket

Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely átveszi a Fudan-népszavazás aláírási íveit a Nemzeti Választási Irodában. Fotó: Baranyi Krisztina Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kétszer 390 ezer aláírás összegyűjtésére alkalmas aláírásgyűjtő ívet vett át Budapesten a Nemzeti Választási Irodától Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. A Fudan Egyetem ügyén kívül az álláskeresési járadékról lehet népszavazás. Kétszázezer aláírást kell összegyűjteni két hét alatt, a gyűjtést szerda délután elkezdik.

– Ideje, hogy az előválasztás után az ellenzék újra ott legyen az emberek között, az utcán – fogalmazott a szerdai sajtótájékoztatón Karácsony Gergely.

A kérdésekkel elmondása szerint „világos alternatívát kívánnak nyújtani a Fidesz kamu-népszavazásával szemben”, valódi társadalmi kérdésekről kívánnak népszavazást indítani. A kétszázezer aláírást két hét alatt kell összegyűjteni.

A politikus szerint az Orbán-kormány szűk körein kívül senki nem gondolja Magyarországon, hogy a vidéki hallgatók lakhatását biztosító Diákváros helyett költségvetési forrásból egy kínai elitegyetemet kellene Budapestre hozni, ahogy azt sem, hogy ne kellene meghosszabbítani az álláskeresési járadék időtartamát. Ez volt az a Karácsony Gergely által kezdeményezett két kérdés, amelyekben most aláírásgyűjtést indíthatnak. Szerinte a Fidesz mindent meg fog tenni, hogy elbuktassa a kezdeményezést.

– A Ferencvárosi Önkormányzat volt az első, amely népszavazási kezdeményezést szorgalmazott a Fudan Egyetem ügyében, de a kormány azóta sem engedi a helyi népszavazások megtartását. Ugyanakkor helyes, hogy országos népszavazást tartanak az ügyről, mert a Diákváros, amelyet ígérete szerint a kormányváltás után megépítenek, az egész országból érkező vidéki egyetemistákat érinti és a Fidesz támogatóit is – mondta el Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina. Azt is hozzátette: a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is beszáll az aláírások gyűjtésébe és több ferencvárosi civil szervezet is jelentkezett már nála. 

Jámbor András – aki az ellenzék közös jelöltje Budapest 6. számú választókerületében – kifejtette: a két kérdés arról szól hogy az elmúlt években a Fidesz cserbenhagyta azokat, akik bajba kerültek. Szerinte a kérdésekből világosan kiderül, mi a tétje a jövő áprilisi választásnak.

A két népszavazási kérdés így szól:

• „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

• „Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”.