Intenzív csapadékkal és jégesővel érkezett meg a hidegfront

Intenzív csapadékkal és jégesővel érkezett meg a hidegfront

Éjszakai villámshow a Balatonnál 2023. augusztus 28-29-én. (Fotó: Országos Meteorológiai Intézet Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Dunántúlt nem kímélte a hétfő este érkezett front, sokhelyütt viharos szél támadt, a villámshow szinte egész éjjel tartott, és cseresznyényi, sőt dió méretű jég hullott, többfelé intenzív csapadék kíséretében – írja az Időkép. Délnyugaton és a Balaton nyugati medencéjénél az átlag félhavi mennyiségnél több esett.

Hétfő éjjel több megyében is munkát adott a tűzoltóknak a viharos időjárás; elsősorban útra, épületekre dőlt fák, letört ágak eltávolításához kértek segítséget a tűzoltóktól – közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel. A vihar az ország több vármegyéjét érinti, az intenzív csapadék és az erős szél fákat döntött ki, ágakat szakított közutakra, járdákra, kerítésekre és vezetékekre. Több helyen a közúti közlekedést akadályozzák a félbetört fák. Akadnak olyan esetek, amikor villanyvezetéken fennakadt ágak eltávolításához, valamint ingatlanokba befolyt víz kiszivattyúzásához kérik a tűzoltók segítségét. Jelenleg is zuhog az eső Budapesten és környékén.

Kedden elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki felhőszakadások veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken rövid idő alatt akár több mint huszonöt-harminc milliméter eső eshet. Amennyiben az OMSZ visszavonja az ország területéről az elsőfokú riasztást, vagy másodfokú riasztást ad ki, arról újabb közleményt adnak ki.