Ismét jön orosz olaj a Barátság vezetéken keresztül Magyarországra

Ismét jön orosz olaj a Barátság vezetéken keresztül Magyarországra

A Barátság II. kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. május 24-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Ismét jön kőolaj Magyarországra a Barátság vezetéken – közölte csütörtökön a Technológiai és Ipari Minisztérium.

A Telexhez eljuttatott közleményükben azt írták, hogy szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A hazai ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, mivel Magyarországnak több hétre elegendő tartaléka van.

„A szállításban augusztus negyedikére ütemezték a rendes hónapváltási leállást. Magyar közbenjárásra, a tranzitdíj átvállalásával rövid időn belül sikerült elhárítani az újraindulás technikai, elszámolási jellegű akadályát. Így a szállítás tegnap megkezdődött, és az éjjeli óráktól ismét folyamatosan érkezik Oroszország felől, Ukrajnán át kőolaj a Barátság vezetéken Magyarországra is” – tették hozzá.

A cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) a Barátság és az IKL kőolajvezetékeket üzemeltető Mero társaságra hivatkozva közben arról számolt be reggel, hogy továbbra sem érkezik orosz kőolaj Csehországba a Barátság vezetéken keresztül. A csehországi szállítások folytatódó megszakításának okát az illetékesek nem közölték. Az orosz kőolajat feldolgozó Unipetrol társaság közölte, hogy több napra elegendő tartalékkal rendelkezik.

Mint beszámoltunk róla, az olajszállítás azért állt le, mert az oroszok állításuk szerint nem tudtak tranzitdíjat fizetni az ukránoknak az Oroszország elleni gazdasági szankciók miatt, ezt vállalta át a Mol.