Iványi Gábor: Balog Zoltánnak hátrébb kell lépnie

Iványi Gábor: Balog Zoltánnak hátrébb kell lépnie

Iványi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem akartam ehhez az ügyhöz korábban hozzászólni. Már csak azért sem, mert püspöktársai a helyes döntésre szólították fel Balog Zoltánt. Ám úgy gondolom, Balognak meg kellene hallgatnia a belső üzenetet és kritikát; nem csak a civil életben, de az egyházi körökben is hátrébb kell lépni, ha a közösség erre kér minket – mondta lapunknak Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke.

Iványi szerint nem akart rosszat az elnöki kegyelmi ügybe belebukó Novák Katalin államfő és Varga Judit igazságügyi miniszter – ahogy a K. Endre kérvényét felkaroló Balog Zoltán református püspök sem (mára nyilvános, hogy Balog lobbizott a pedofil bűnözőt támogató volt bicskei igazgatóhelyettes érdekében). Viszont mindhárman hatalmas hibát követtek el, és ennek következményeit idáig csak Novák és Varga vállalta, amikor lemondtak. „Egy igazi férfi, egy igazi, püspök sem tehet mást” – vélekedett a vezető lelkész.

Ami a bicskei gyermekotthonban történő horrort, gyerekek éveken át történő szexuális zaklatását illeti, Iványi szerint a pedofil intézményvezetőt mentegető K. Endrének legalább akkora felelőssége van, mint az elkövetőnek. Míg az előbbi ugyanis mentálisan beteg, és betegségét kicsikre kiterjesztő ember, az őt védő K. Endre viszont mélyebbre taszította az áldozatokat, elvette tőlük a jóvátétel és egy normális élet lehetőségét.

Balogra visszatérve, Irányi szerint a református egyház fejének azt is figyelembe kellett volna vennie, hogy a bíróság és az ügyészség teljesen egybehangozóan ítélte meg a bicskei ügy súlyát és K. Endre felelősségét – mégsem így járt el. A felvetésre, hogy Balog Zoltán lemond-e majd, Iványi nem szeretett volna találgatásokba bocsátkozni, de arra emlékeztetett, hogy a lelkészi zsinat feje eddig sem hallotta meg a neki címzett kérdéseket. „Balognak – ha szívből szereti közösségét – meg értenie, hogy ez a botrány időközben ráég majd a református egyházra, napról napra csorbítja tekintélyét” – mondta a lelkész. Ha végül meg is történik a lemondás, Iványi Gábor nem lát sok esélyt az egyház és kormány szétválására: amíg a miniszerelnök milliárdokkal támogatja a határon inneni és túli felekezetek templomfelújításait – és emiatt nem röstelli benyújtani a számlát – az egyházak politikai értelemben is megteszik, amit kell, mert félnek a források elapadásától. Ez pedig végső soron lassú erjedéshez, a keresztény egyházak és a hívők közötti szakadékok mélyüléséhez vezet.

Kijárta az érdemrendet, bár nem akartam

Beszélgetésünk során Iványi Gábor arra is kitért, hogy Balog régi ismerőse, és nem is voltak rossz viszonyban: "2003-nál ő volt az, aki az államfő titkáraként kijárta, hogy Mádl Ferenc köztársasági elnöki arany érdemrendet adományozzon nekem, bár ezt nem kértem, nem akartam". 2016-ban, más állami kitüntetéseivel együtt Iványi ezt az érdemrendet is vissza akarta adni, tiltakozásként a  napi politikai eszközzé tett gyűlöletkeltés és uszítás ellen. A kitüntetést aztán Iványi inkább elárverezte, a több milliós bevételből pedig cipőket vásárolt rászoruló gyerekek családjainak.

Ha összenőnek, az bomláshoz vezet

Névtelenséget kérve, de nyilatkozott lapunknak egy nyugalmazott egyházi vezető is. A férfi, aki régről ismeri Balogot, borzasztóan kínosnak érzi nem csak a kegyelmi ügyet, és a református püspök abban játszott szerepét, de azt is, ahogy a Balog Zoltán most viselkedik. „Egyértelműen le kellene mondania. Amikor megismertem, még teljesen más ember volt, kedves és tehetséges, a politikai élet azonban idővel megrontotta”. Nyilatkozónk szerint az ilyen botrányok is világosan mutatják, mekkora szükség lenne a valóban szekuláris államra – az egyházi és a kormányzati hatalom szétválasztására –, a két rendszer organikus együttműködése ugyanis erkölcsi bomláshoz vezet.