Jakab Péter: Nem az a fontos, kik mennek, hanem az, hogy kik maradnak

Jakab Péter: Nem az a fontos, kik mennek, hanem az, hogy kik maradnak

Jakab Péter és a Jobbik elnöksége (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bő egy percben, maga mellett a Jobbik elnökségével reagált egy rendkívüli tájékoztatón Jakab Péter arra, hogy szerdán három politikus is otthagyta a Jobbik frakcióját. Sneider Tamás, Farkas Gergely és Varga-Damm Andrea távozik. Az általuk megfogalmazott kritikákra a pártelnök nem reagált.

Békejobbot kínáltam minden egyes képviselőnek, ezt három képviselő elutasította – erről beszélt a Jobbik elnöke egy rendkívüli tájékoztatón azután, hogy három párttársa kilép a parlamenti frakcióból. Jakab Péter azt mondta, hogy a januári tisztújításon harcot hirdetett az Orbán-rezsimmel szemben, most pedig „békét hirdetett a Jobbikon belül”.

A béke azt jelentette, hogy egy friss döntés alapján mégsem szerették volna Varga-Damm Andreát kizárni a pártból, amiért a javaslatára megszavazták az állami megfigyelésről szóló fideszes törvényjavaslatot. Pedig a döntés másnapján még azt közölték, hogy visszakérik a politikus mandátumát, ha ezt nem teszi meg, akkor kizárják.

Az is a békét jelenthette, hogy mégsem akarták volna visszahívni Sneider Tamást az Országgyűlés alelnöki posztjáról. Igaz, jogilag erre nem is tudják rákényszeríteni, ráadásul a helyére szánt Balczó Zoltán a viták miatt végül nem is vállalta, hogy ő legyen az utódja.

Habár ezek a döntések szerdán megszülettek a Jobbikban, sem Varga-Damm Andrea, sem pedig Sneider Tamás nem volt partner és kiléptek a frakcióból. Őket követte nem sokkal később Farkas Gergely is.

Jakab Péter a rövid videón azt is mondta, „soha nem az a fontos, hogy kik mennek, hanem az a fontos, hogy kik maradnak”. Nem a képviselő a fontos szerinte, hanem a választók, ők pedig – mint mondta – továbbra is számíthatnak a Jobbikra.

A három távozó politikus igen kemény bírálatokat fogalmazott meg. Sneider Tamás például azt írta, hogy „Jakab Péter elnökségének mindössze négy hónap kellett ahhoz, hogy minden nemzeti és konzervatív gondolatot kihajítson az ablakon, a közösség belső életéből pedig elképesztő kegyetlenséggel száműzze a kifelé hangoztatott szolidaritást és a bajtársiasságot”. Farkas Gergely pedig úgy fogalmazott: „Nem az én közösségem az, ahol a szépen hangzó érdemelvűség helyett kizárólag a Jakab Péter irányába megnyilvánuló lojalitás az egyetlen fokmérője az előrejutásnak.”

A kifejezetten az elnököt ért különféle bírálatokra Jakab Péter nem reagált.