Jámbor András: A Nagykörúttól nem messze is jelen van a nyomor és az írni-olvasni nem tudás

Jámbor András: A Nagykörúttól nem messze is jelen van a nyomor és az írni-olvasni nem tudás

Jámbor András (Fotó: Jámbor András Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nagykörúttól nem messze, ötszáz-hatszáz méterre is jelen van a nyomor és az írni-olvasni nem tudás. Ezek az emberek alig kapnak valamit az államtól, számukra semmit nem jelent a parlamenti választás – mondta Jámbor András ellenzéki politikus a Népszavának.

Jámbor az ellenzéki összefogás jelöltjeként meggyőző fölénnyel, a szavazatok 48,3 százalékával nyert a VIII. kerületet magába foglaló Budapest 6-os választókerületben a fideszes Sára Botond (41,7 százalék) és a Mi Hazánk jelöltje, Dúró Dóra 4,8 százalék) előtt. A megválasztott képviselő szerint a Fidesz nem kizárólag a hátrányos helyzetű térségekben gondoskodott arról, hogy a szegény, iskolázatlan, funkcionális analfabéta, jórészt roma szavazók szervezetten vegyenek részt a választáson, hiszen ugyanez zajlott fővárosi körzetének bizonyos részein is.

A fideszes „szervezés” – Jámbor András tudomása szerint – jóval a választás előtt, zárt körben történt. Arról, hogy egy szavazatnak mennyi lehetett az ára, csak pletykákból értesült, bizonyítéka nincs rá, ezért inkább nem mondott konkrét összeget. De a Népszava szerint árulkodó, hogy van olyan szegények lakta szavazókör, ahol Sára Botond kiemelkedően jól szerepelt, míg a környező átlagos szavazókörökben nagy fölénnyel Jámbor András nyert.

A kampánnyal kapcsolatban Jámbor kifejtette, kiemelkedően fontos szempont volt, hogy – például hírlevelek küldésével, kitelepülésekkel – folyamatos kontaktusban legyenek az aktivistákkal. Az utolsó napok mozgósításába mintegy kétszáz-háromszáz önkéntes szállt be, összességében pedig sok százan segítették a kampánymunkát és nagy számban érkeztek mikroadományok is.

A lakhatási válságra és a szociális problémákra fókuszáló helyi program népszerűsítése mellett Jámborék tartották magukat a kampányközponttól kapott instrukciókhoz. Egyetlen kivétel akadt: a „kemény putyinozást” takaréklángra vették. Nem elvi kifogásuk volt a politikai mondanivaló ellen, hanem úgy gondolták, a választók kevéssé fogékonyak erre az üzenetre.

Jámbor „egészen elképesztőnek” nevezte, hogy – ahogy hallotta – egyes ellenzéki jelöltek a választás napján már nem látták értelmét a mozgósításnak abból kiindulva, hogy addigra már úgyis mindenki eldöntötte, kire szavaz.

A politikus beszélt arról is, hogy az Országgyűlésben pártonkívüliként a Párbeszéd frakciójába ül be, fizetésének 30 százalékát civil szervezeteknek ajánlja fel. – Más ellenzéki képviselők is lemondtak fizetésük egy részéről – hozta fel példaként a szocialista politikusokat. Meggyőződése, hogy az ellenzéki összefogásnak együtt kell maradni, egyszerűen nincs más lehetőség. A választás óta azonban túl kevés idő telt el, korai lenne még okosakat mondani arról, hogy min kell változtatni. – Felkészültünk a győzelemre is, felkészültünk a szoros vereségre is, de arra a katasztrófára, hogy a Fidesznek újból kétharmada lesz, egyáltalán nem készültünk fel – mondta.