Jávor Benedek: Tűzijáték helyett drón- vagy lézershow legyen inkább

Jávor Benedek: Tűzijáték helyett drón- vagy lézershow legyen inkább

Tűzijáték Budapesten 2022-ben (Forrás: Magyarország kormánya/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az „idejétmúlt, környezet- és egészségkárosító tűzijáték” helyett a kormány találjon más, méltó módot a kormány az államalapítás megünneplésére – ezt követeli a Párbeszéd. Példaként a drón- vagy a lézershowt említették.

Jávor Benedek, a párt politikusa a közösségi oldalára feltöltött videójában arról beszélt, hogy itthon augusztus 20-án az állam Európa legnagyobb tűzijátékát tervezi, miközben ez a látványosság világszerte megy ki a divatból. Egyrészt azért, mert a költségei hatalmasak, itthon – az adatigénylésük szerint – 13 milliárdot akarnak erre költeni az adófizetők pénzéből. Ekkora összeget úgy, hogy közben a kormány folyamatosan vágja vissza „az elemi működéssel” kapcsolatos kiadásokat. Emellett a politikus a tűzijáték egészségkárosító hatásairól is beszélt: olyan vegyianyagok – például fémszármazékok – kerülnek a légkörbe, amelyek panaszokat okozhatnak a légzőszervi megbetegedésben szenvedőknek, majd ezek az anyagok bemosódnak az élővizekbe is. Kiemelte még a tűzijátékkal járó porszennyezést, valamit a fény- és hangszennyezést, ami az állatok számára is súlyos terhelést jelent.

Kotasz Gergő, az augusztus 20-i tűzijátékot rendező NUVU Kft. sajtóreferense – az MTI beszámolója szerint – korábban arról beszélt, hogy Magyarország egyfajta jelképévé vált a Szent István napi tűzijáték, amelyet milliók figyelnek a helyszínen és a képernyők előtt. A műsor során 34 ezer pirotechnikai effekt világítja be az eget 230 indítási pontról, köztük a Szabadság és az Erzsébet hídról, valamint 7 folyami uszályról és számos pontonról. A tűzijátékot a szokásos görögtűz zárja, újdonság lesz azonban, hogy a vízfelületeken is kilőnek úszó pirotechnikai effekteket. Az eszközöket 60 pirotechnikus telepíti augusztus 3. és 19. között; az eseményhez sok száz oldalas biztonsági tanulmány készült. Az idei művészeti koncepciót Iványi Árpád és Réti Barnabás, a látványtervet Seres Anikó készítette és programozta, a zenei aláfestést pedig Elek Norbert komponálta klasszikus magyar komolyzenei dallamok felhasználásával. A tűzijátékot az Országház és a Duna-parti épületek grafikus fényfestése és drónshow egészíti ki.

Korózs Lajos, az MSZP alelnöke korábban azt javasolta, hogy tűzijáték helyett tüzelőt kellene adni a rászoruló embereknek. – Bár most még kánikula van, de egy felelős kormány már a nyár folyamán gondoskodik az elesettekről, ezért kellene tűzijáték helyett tüzelőre költenie a kormányzatnak – közölte.