Jelentősen rontotta a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzését az IMF

Jelentősen rontotta a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzését az IMF

Recesszió és növekedés (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az eddigi 3,1 százalékról 6,1 százalékra rontotta a magyar gazdaság idei visszaesésére vonatkozó előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) – derül ki a szervezet kedden megjelent őszi világgazdasági prognózisából. A tanulmány szerint jövőre viszont 3,9 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság.

Az áprilisban közölt prognózisban a valutaalap még azzal számolt, hogy a magyar gazdaság teljesítménye idén 3,1 százalékkal eshet vissza, jövőre pedig 4,2 százalékkal növekedhet – írja az MTI. Tavaly még 4,9 százalékkal nőtt a magyar gazdaság, legutóbb 2012-ben csökkent a GDP, mégpedig másfél százalékkal.

A vártnál nagyobb visszaesés mellett az idei inflációs előrejelzését is megemelte a Valutaalap: az infláció a tavalyi 3,4 százalékos éves átlag után az idei év végére 3,7 százalékra emelkedhet. A fogyasztói árak emelkedésének ütemét az idei évre 0,3 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,2 százalékponttal emelték meg áprilishoz képest.

A folyó fizetési mérlegben is jóval nagyobb GDP-arányos hiányra számítanak a valutaalap elemzői. A friss előrejelzés szerint a folyó fizetési mérleg hiánya a tavalyi 0,8 százalék után idén a GDP 1,6 százalékára, jövőre pedig 0,9 százalékára rúghat. Az áprilisi prognózisban az idei évre 0,1 százalékos, 2021-re pedig 0,6 százalékos deficitet jósoltak. A két előrejelzés közötti különbség az idei év esetében 1,5 százalékpont, 2021-re pedig 0,3 százalékpont.

A munkanélküliségi ráta a tavalyi 3,4 százalék után idén 6,1 százalékra kúszhat fel, jövőre viszont 4,7 százalékra mérséklődhet. Mindkét időhorizonton jelentősen rontották a prognózist, mivel áprilisban még 5,4 százalékos munkanélküliségi rátával számoltak az idei évre, 2021-re pedig 4,0 százalékot jeleztek előre.

Az IMF elemzői 2025-re 2,6 százalékos GDP-növekedésre számítanak Magyarországon, az éves átlagos inflációt 3,0 százalékra, a folyó fizetési mérleg GDP-arányos hiányát pedig 0,5 százalékra várják.

A magyar Pénzügyminisztérium előrejelzése szerint idén 5-6 százalékkal zsugorodik a GDP, amelyhez 7-9 százalékos költségvetési hiány társulhat, az államadósság pedig az év eleji 66 százalékról a GDP 76-78 százalékára emelkedhet. Varga Mihály pénzügyminiszter várakozásai szerint csak 2022 első fél évében tud visszatérni a magyar gazdaság a 2019-es szintre.

A Magyar Nemzeti Bank is azzal számol, hogy a gazdaság teljesítménye 5,1-6,8 százalék közötti mértékben eshet vissza az idén, amit jövőre 4,4-6,8 százalék közötti bővülés követhet. A költségvetési hiány a GDP 7-7,5 százaléka körül alakulhat 2020-ban. Az MNB szerint a gazdasági teljesítmény 2022 fordulóján érheti el a járvány előtti szintet.