Karácsony: A kormány látszategyeztetést végez az általa kiválasztatott partnerekkel

Karácsony: A kormány látszategyeztetést végez az általa kiválasztatott partnerekkel

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a 2021. január elsejei videójában (Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A járvány utáni gazdasági újjáépítést segítő monumentális, 7 milliárd eurós EU-s támogatás (Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz) eredeti célja az, hogy országaink ne csak kilábaljanak a koronavírus-okozta mély gazdasági válságból, de egyúttal a fenntarthatóságot, a társadalmi igazságosságot és a digitalizációt segítő, korszerű, jövőbetekintő és valóban égetően szükséges projektekbe fektessenek – írja Karácsony Gergely közösségi oldalán.

Mint hozzátette, „mindez úgy lehetséges, ha a tagállami kormányok a nemzeti tervek kialakítását a helyi önkormányzatokkal közösen, a helyi gazdaságélénkítésre és klímavédelemre, a helyben bajba jutott szektorok, vállalkozások és munkahelyek szempontjaira és igényeire tekintettel végzik el.” Megfogalmazása szerint erről a vonatkozó EU-s rendelet sem hagy semmiféle kétséget: „a regionális és helyi hatóságok fontos partnerek lehetnek a reformok végrehajtásában és a beruházások kivitelezésében. E tekintetben megfelelő konzultációt kell folytatni velük és be kell vonni őket”.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/4036942383005244

Sajnálattal állapítja meg azonban, hogy „több európai országban sem így alakul ez a folyamat, és még csak távolról sem alakul így nálunk, Magyarországon. A kormány látszategyeztetést végez az általa kiválasztatott partnerekkel, miközben az ellenzéki nagyvárosokat, így például a magyar GDP közel 40 százalékát előállító Budapestet nem tekinti partnernek a hazánk számára óriási lehetőséget kínáló európai támogatás elosztásában.”

Karácsony Gergely szerint „félő, hogy Magyarország jövője, magyar állampolgárok millióinak boldogulása Orbán Viktor miniszterelnök politikai játszmájának áldozatává válik. Félő, hogy az EU-s forrásból megvalósuló fejlesztések Orbán Viktor, és nem Európa és Magyarország érdekeit szolgálják majd.”

A főpolgármester abból az alkalomból írta bejegyzését, hogy hétfőn van a visegrádi együttműködés elindításának 30. évfordulója, és ehhez kapcsolódóan közzétette a Szabad Városok Szövetségének a pozsonyi, a prágai és a varsói főpolgármesterrel közösen aláírt nyilatkozatát is.