Karácsony Gergely: A kormány veszélyezteti azokat az embereket, akik kínai oltást kaptak

Karácsony Gergely: A kormány veszélyezteti azokat az embereket, akik kínai oltást kaptak

A felhasznált kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinák dobozai a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Nagyerdei Campus Belgyógyászati Klinikáján kialakított oltóponton 2021. április 29-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Városházán ingyenes antitest-vizsgálatot hirdettek, de a regisztrációs helyeket hamar elkapkodták. A főpolgármester az ATV Híradónak elmondta, hogy ebből is látszik, mekkora igény lenne a szűrésre, hogy az emberek tudják, mennyire védik őket a kapott vakcinák.

A főpolgármester aláhúzta, hogy sok kétely merül fel főleg a Sinopharmmal kapcsolatban: máshol nem is használták hatvan felett. Számos esetben nem képződött megfelelő ellenanyag a szervezetben, ezt pedig nagyon fontos tudni, miközben a kormány lazít.

Karácsony az interjúban úgy fogalmazott, hogy az elmúlt hónapokban, magánlaborokban végzett vizsgálatok eredménye (több százezer vizsgálatról lehet szó) ott van a kormány asztalán: pontosan tudják, hogy működnek a vakcinák egyes életkorokban, de ezeket nem hozzák nyilvánosságra.

„Ebből arra következtetek, hogy van baj a kínai oltással” – mondta. Szerinte „ha a kormány ül az információn, miközben az újabb oltást nem teszi lehetővé, akkor gyakorlatilag veszélyezteti azokat az embereket, akik kínai oltást kaptak”.

„Nem is orosz, hanem kínai rulettet játszik a kormány a lakosok egészségével” – fogalmazott Karácsony, aki úgy látja, elképzelhető, hogy politikai presztízs miatt rejtegetik az információkat. Mindeközben Magyarországnak fel kell készülni egy esetleges újabb hullámra.

Ők nyilvánosságra fogják hozni az adatokat, és remélik arról számolhatnak be, hogy minden oltás kiválóan működik ebben a korosztályban, de ha nem, azt is tudni kell. Úgy érzi, hogy a kormány azért is késlelteti a harmadik oltás engedélyezését, mert az annak a beismerése lenne, hogy a kínai oltóanyag nem úgy működött, mint ahogy azt remélték. Korábban a kínai és az orosz vakcina miatt álltunk előrébb az oltások tekintetében, de ha kiderül, hogy ez egy kampány volt valódi megoldás helyett, az kellemetlen – mondta.

A kormány egyelőre nem tervezi országos ellenanyag-mérési program indítását, aki akar, egyénileg teszteltethet – közölte Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter egy keddi sajtótájékoztatón. „Tekintette arra, hogy rendkívül összetett és sokféle az a módszer, ahogyan az ellenanyagszintet mérni lehet, mi ilyen lépést nem tervezünk” – tette hozzá.