Karácsony Gergely: A Tisza Párt hirtelen szerelmes lett Vitézy Dávidba

Karácsony Gergely: A Tisza Párt hirtelen szerelmes lett Vitézy Dávidba

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Tisza Párt egy olyan furcsa és nehezen értelmezhető politikai stratégiát, de az is lehet, hogy taktikát követ a fővárosban, hogy semmiért sem vállal felelősséget, nem akar semmit, nem vesz részt semmiben, de közben minősítget, és a megválasztott főpolgármestert is akadályozná, hogy teljesítse a felelősségét – erről is beszélt a Telexnek adott interjújában Karácsony Gergely. A főpolgármester – mint mondta – nem nagyon érti, miért gondolják azt, hogy a választópolgárok bizalmát meg lehet szerezni azzal, hogy elhozzák a legtöbb mandátumot az ellenzéki oldalon, majd rájönnek, hogy „Jézus Mária, győztünk”, eldobnak kaszát, kapát, és beállnak a Fidesz vesztes főpolgármester-jelöltje mögé. – Mit üzen ez 2026-ra? Ha esetlegesen megnyerik az országgyűlési választást, akkor Orbán Viktort kérik fel miniszterelnöknek? – tette fel a kérdést a politikus.

A Fővárosi Közgyűlésben kialakult helyzet kétségtelenül nehéz, senkinek sincs egyedül többsége és egyelőre az sem látszik, hogy főpolgármester-helyettest tudnának választani. A városvezető szerint a Tisza Pártnál „Vitézy Dávidba lettek hirtelen szerelmesek”, csak és kizárólag őt hajlandók megszavazni főpolgármester-helyettesnek. A főpolgármester azonban azt javasolta, hogy maradjon Kiss Ambrus az általános helyettese, Vitézy Dávid pedig foglalkozzon a városfejlesztéssel, „a város jól járna vele, csak ne legyen nála a kasszakulcs”. Ez a forgatókönyv azonban nem fog megvalósulni, ezért az alakuló ülésen nem is tesz rá javaslatot.

Felmerült az is, hogy vajon működőképes lesz-e így a közgyűlés, vagy inkább új választásra lesz majd szükség. Karácsony Gergely – ahogy mondta – bármiben fogad, hogy nem fog feloszlani a testület, „valójában senkinek sem érdeke, hogy egy borzasztó nehéz pénzügyi helyzetben lévő önkormányzatnál még egy időközi választás is legyen”.

Az olimpia ügye is szóba került, de szerinte abban nincs semmi változás, hogy ő támogatná a világjátékok megrendezését. – Az olimpia nekem nem cél, hanem eszköz, hogy fejlesszük a várost és visszakapjuk a fővárostól einstandolt pénzeket. De csak akkor lesz olimpia, ha a budapestiek többsége támogatja – szögezte le, hozzátéve, hogy ő egyébként nem érzékel a kormányzat oldaláról valódi szándékot. – Hogy démonizálná a kormány az ellenzéket, ha van egy nagy nemzeti közös álom az olimpiáról? – tette fel a kérdést.

Magyar Péter az interjú megjelenése után a Telex Facebook-oldalán kommentben jelezte, hogy az „hazugságoktól hemzseg” és ezután sok mindenről nincs értelme beszélni. Szerinte Karácsony Gergely mindig abban volt jó, hogy áldozati pózba helyezze magát, hogy sajnálni kelljen, pedig egy valódi vezető nem ilyen. Egy valódi vezető teljesíti a törvényi kötelezettségét, próbál kompromisszumos jelölteket találni, egyeztet az érdemi szereplőkkel.

Megfogalmazása szerint ehelyett a főpolgármester inkább megzsarolta őt, hogy ha nem támogatják „a Gyurcsány-Bajnai kormány embereit Kiss Ambrust és Tordai Csabát, akkor inkább senkit nem jelöl, költségvetést sem készít a fővárosban és természetesen ő is, az ó baloldali ellenzék és a Tordai Csabával szoros kapcsolatot ápoló Kutyapárt is a Tiszát fogja támadni”.