Karácsony Gergely: Nem támogatom a gazdasági bevándorlást

Karácsony Gergely: Nem támogatom a gazdasági bevándorlást

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, miniszterelnök jelölt (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Valótlanságot terjeszt a kormánymédia, amikor azt állítja, hogy Karácsony Gergely támogatja a gazdasági bevándorlást – közölte Facebook-oldalán a főpolgármester. Elmondása szerint számos hazai és külföldi interjúban elmondta már, hogy miért nem támogatja azt.

„Szemben a kormánnyal, amely vendégmunkások behozatalával orvosolná a munkaerőhiányt, szerintem Magyarországon béremelésre van szükség. A gazdasági bevándorlás miatt a magyar munkavállalók nem tudnak megfelelő béreket kiharcolni maguknak, ezért egyre több magyar tőlünk nyugatra vállal munkát, az ő helyüket pedig keleti vendégmunkások veszik át. Ez a magyarok 99 százalékának rossz, csak azok a nagyvállalkozások járnak jól, akiknek emiatt nem kell tisztességes bért fizetnie az embereknek. Ettől a kérdéstől teljesen független, hogy a tranzitzónában lévő menedékkérőkkel szembeni gonoszságnak véget kell vetni” – írta Karácsony, hozzátéve, hogy a „lakájmédia” ennek épp az ellenkezőjét hozta ki az interjúból.

Kormánypárti lapok Hollik István fideszes képviselőre hivatkozva írtak kedden arról, hogy Karácsony Gergely bevándorláspárti. Hollik a Facebook-oldalán írt erről, kifejtve: „Miközben a déli határon rekordokat dönt a határátlépési kísérletek száma, miközben illegális bevándorlók szervezetten támadják meg a magyarokat védő határőröket, Karácsony Gergely, a baloldal pajzsra emelt bajnoka, fontosnak tartotta biztosítani a nyugati sajtót és szövetségeseit arról, hogy a baloldal továbbra is bevándorláspárti. Persze bátorságuk továbbra sincs ezt nyíltan felvállalni, mert még azt is elkotyogta, hogy inkább ezt nem reklámozzák. Úgy látszik, hogy semmi nem változik baloldalon.”

A fideszes képviselő a Zeit Online interjúját idézte, ezt kiemelve: „A menedékkérők jogai erkölcsi kötelesség és programunk részét képezik, de ezt nem fogjuk feltenni semmilyen választási plakátra.” Ennek a mondatnak így nincs sok értelme, láthatólag Google Translate segítségével fordították németről magyarra. A Zeit Online interjújában ez a vonatkozó rész: „Lassen Sie mich ehrlich sein: Die Wahl können wir damit nicht gewinnen. Die Rechte Asylsuchender sind eine moralische Verpflichtung und auch Teil unseres Programms, aber wir werden das auf kein Wahlplakat schreiben. Wir werden stattdessen Wahlkampf damit machen, dass wir Orbáns Korruption beenden und die Armut beseitigen wollen.”

Az újságíró arra kérdezett rá, hogy a menekültek és a bevándorlók jogait prioritásként kezeli-e az Orbán-ellenes tábor. Karácsony erre válaszolta, hogy őszinte lesz, ezzel nem lehet választást nyerni. A menedékjogokat biztosítani szerinte erkölcsi kötelesség, és programjuk részét is képezi, de ezt nem írják ki semmilyen választási plakátra. Ehelyett az orbáni korrupció megszüntetésével és a szegénység felszámolásának ígéretével terveznek kampányolni.